Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dobótűkkel robbantották fel a brit pilóták a Zeppelineket

2011. február 24. 11:02 The Daily Mail

Merésznek és gyorsnak kellett lenniük azoknak az első világháborús brit pilótáknak, akik a német Zeppelineket robbanó „óriás Darts-tűkkel” vadászták le.

A pilóták kétfedelű repülőgépeiken a hatalmas, hidrogénnel töltött kormányozható léghajók fölé repültek, kihajoltak a pilótafülkéből, majd egy jól irányzott dobással „kilyukasztották” azokat. A lövedék felsértette a vászonbőrt, majd reakcióba lépve a hidrogénnel, felrobbant. A pilótáknak résen kellett lenniük, ha nem akartak a léghajókhoz hasonlóan a lángok martalékává válni.

Az Aerial Anti Zeppelin Ranken Exploding Dart-ot a Királyi Légierő parancsnoka, Francis Ranken fejlesztette ki 1915-ben. A fegyvert 210 méter magasról lehetett bevetni, de a 90-120 méter volt az ideális magasság az alacsonyan szálló léghajók elleni támadáshoz. Egy ilyen óriásdárda most egy brit aukciós házban találhat gazdára, kikiáltási ára 1200 font.

Kezdetben az első világháborúban nem tekintettek fegyverként a repülőgépre, de amint felfedezték a benne rejlő destruktív erőt, annál inkább azzá vált. A repülőgépekről való bombázás hatékony eszközzé vált, s legalább ennyire fontos volt az ellene való védekezés, ami történhetett „egyénileg”, vagy rajokban.

„Nagyon bátornak kellett lenni annak, aki ezt végrehajtotta” – mondta Steven Bosley, az egyik ilyen fegyver birtokosa. „Meglehetősen ritkák voltak, s inkább tanító jelleggel használták őket. Azért fejlesztették ki, hogy elpusztítsák vele a Zeppelineket” – tette hozzá a férfi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dobótűkkel robbantották fel a brit pilóták a Zeppelineket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra