Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keress sok pénzt, legyél történész!

2002. november 28. 10:11

A vezető brit napilap, az Independent a brit történész szakma meghatározó képviselőit kérdezte ki, s az ő véleményük alapján állította össze a tíz legkiválóbbnak tartott angol történész listáját

<

TOP10
David Cannadine
David Cannadine a londoni egyetem Történettudományi Intézetének elnöke, kutatási területe a viktoriánus örökség, az orientalizmus, a brit arisztokrácia. „Viktoriánusok árnyékában” című előadása megnézhető itt.

"A 19. századi brit történelem olyan terület, melyre csak a második világháború óta kezdtünk odafigyelni. A hatvanas évekre már jelentős teljesítmények születtek, ezért nagyon izgalmasnak tűnt ebbe bekapcsolódni. A vonzódást az is befolyásolta, hogy kutatásaim során egy az ipari forradalom küszöbén álló Angliába csöppentem.
A történetírásról azt gondolom, hogy a történészeknek újabb és újabb kutatási témákat és módszereket kell találniuk ahhoz, hogy ne mindig ugyanazt a könyvet írják meg.
Bizonyos értelemben ma nehezebb történésznek lenni mint valaha. A második világháború óta eltelt több mint ötven évben szorgos kutatómunka zajlott és ez már önmagában is nagyon izgalmas, mert egyre több történész dolgozik egyre többfajta történelmen. Másfelől, ha valaki most lesz történészhallgató, elképesztően sok időt vesz igénybe egy másodrangú munka felmutatása is, melynek hatalmas mennyiségű historiográfiai kutatómunkára kell ráépülnie.
A történelemben az a legjobb, hogy interdiszciplináris. A két háború között a történettudománynak a közgazdaságtannal volt nagyon erős kapcsolata, aztán az ötvenes-hatvanas években a szociológiával és a politikatudománnyal. Legutóbbi időkben erősen kötődik az antropológiához és a régészethez. A történettudomány mindig is nyitott volt a külső hatásokra és emiatt képes az önmegújításra."

Linda Colley
Az LSE (London School of Economics) professzora, a brit nemzetállam örökségének szakértője. Negyedik könyve most jelent meg Foglyok: Anglia, a birodalom és a nagyvilág 1600-1850 címmel. Olvasd és hallgasd itt.
"A történészek elvont elemzéseik során sosem téveszthetik szem elől az individuumot, ahogyan a képzelőerő fontosságát sem. És tudniuk kell jól írni."

Barry Cunliffe
Az európai régészet professzora az oxfordi egyetemen, a régészet és a történelem integrált megközelítését hirdeti:
"A történelem különösen abban hasznos, hogy segítsen megérteni a régészeti leletanyagok legújabb rétegeit. A régészettel a történelem a megfelelő látószögbe kerül."

Rees Davies
Az oxfordi középkorász 1992 és 1996 között a Royal Historical Society elnöke, 1995 óta pedig az Ancient Monuments Board for Wales elnöke.
"A múlt valójában egy ismeretlen világ, melyben igazi felüdülés látogatást tenni, nem utolsó sorban azért, mert arra emlékeztet, hogy jelen világunk épp annyira tünékeny és furcsa, mint bármely másik."

Richard Evans
A cambridge-i történész professzora főleg a modernkori német történelemmel foglalkozott.
"A történelem jelen pillanatban sikertéma a médiában, de arra kell számítani, hogy csak hosszú évek kemény és néha unalmas levéltári munkája után lehet igazán sok pénzt keresni vele."

Orlando Figes
A londoni Birkbeck College történésze Oroszország kultúrtörténetét kutatja. Legújabb könyve Natasa tánca: Oroszország kultúrtörténete címen jelent meg.
"Akkor kezdett el érdekelni a történelem, mikor az iskolában a londoni csatornarendszer fejlődéséről tanultunk. Hirtelen megelevenedett a téma előttem: már nem csak a múlt társadalmának politikai viszonyait, hanem a mindennapi emberek élettörténetét láttam."

Peter Hennessy
A jelenkori brit történelem professzora a londoni egyetem Queen Mary College-ában és a Strathclyde Egyetem tanára.
"A történetírásban az okoz örömet - amint Raymond Aron [francia történész] mondta egykor-, hogy a múlttal kapcsolatban is átélhetővé teszi azt a bizonytalanság érzést, amit a jelennel és a jövővel kapcsolatban érzünk."

Eric Hobsbawm
A Birkbeck College elnöke a forradalmak korától a napjainkig tartó időszak egyetemes történeti témáiban írta könyvei nagy részét. Önéletírása nemrég jelent meg . Legutóbbi interjúja meghallgatható itt .
"A történelem az, ami megtörtént, nem pedig az, amit szerettünk volna, hogy megtörténjen vagy legszívesebben elfelejtenénk. Ezért van szükség profi történészekre. De a történészeknek nem pusztán egymásnak kell írniuk, a történelem mindannyiunk számára alapvető."

Sir Ian Kershaw
A Sheffield Egyetem professzora a legismertebb Hitler szakértő. Hitler 1936-1945: Nemesis című munkája Bruno Kreisky-díjas lett Ausztriában és 2000-ben elnyerte a Wolfson Literary Award for History díját. Életműve miatt 2002-ben lovaggá ütötték .
"Történészeink fiatalabb generációjában van egy nagyon tehetséges vonulat, történeti kutatásaink nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas színvonalúak."

Janet Nelson
A londoni King''''s College középkorásza 2000 óta a Royal Historical Society elnöke, az első női elnök a társaság 1868-as megalapítása óta. Az korai angolszász történelem (450 - 1066) életrajzi regiszter (prozopgráfia) projektjét vezeti.
"A történészek ma sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint valaha: nemcsak a TV-n és rádión keresztül, hanem tudományos írásaikkal is."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Keress sok pénzt, legyél történész!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra