Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új körépítményt fedeztek fel Stonehenge mellett

2011. február 3. 13:34

A Birminghami Egyetem és az ausztriai Ludwig Boltzmann Intézet régészeiből álló kutatócsoport alig egy kilométerrel Stonehenge-től egy újabb ceremoniális kört fedezett fel.

<

Az ásatást maga az IBM Visual and Spatial Technology Centre munkatársa, Vince Gaffney professzor méltatta, aki szerint ez az egyik legnagyszerűbb felfedezés a brit prehisztorikus emlékművet kutatók számára. „A felfedezés csodálatos. Teljesen megváltoztatja a Stonehenge-t körülvevő tájról alkotott képünket. Az emberek kezdték azt hinni, hogy a Stonehenge nagyságát egyedülállóságának köszönhette. Az újabb kör teljesen más megvilágításba helyezheti az építményt és környezetét” – nyilatkozta Gaffney.

Az új körépítmény a késő neolitikumból származik, egykorú lehet a Stonehenge-dzsel, s tájolásuk is megegyezik. A ceremoniális kört részekre osztott árok veszi körül, s észak-keleti és dél-nyugati bejáratokkal látták el, amelyeket egy méter átmérőjű belső gödrökkel kötötték össze, itt korábban faszerkezetek állhattak. A National Trust és az English Heritage által támogatott projektnek köszönhetően az egyik legfelkészültebb geofizikai csapat dolgozik a helyszínen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új körépítményt fedeztek fel Stonehenge mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra