Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőkori "városháza" maradványai Kínából

2011. január 25. 15:41 MTI

A kőkorszakból fennmaradt eddigi legnagyobb épület maradványaira, egy "városházára" találtak régészek Kína északnyugati Senhszi (Shaanxi) tartományában.

<

Az ötszögletű épület maradványai az i.e. 5000-3000 közötti újkőkori időszakból, a Jangsao (Yangshao) kultúra idejéből származnak. Az épület alapterülete 364 négyzetméter, és régészek szerint akár több száz ember befogadására is alkalmas volt. Ennek alapján a senhszi archeológiai kutatóintézet munkatársai arra következtetnek, hogy egyfajta "városházaként" működhetett.

"Az emberek négy nagy fapillért, illetve oszlopokat emeltek a falak mentén, így vált lehetővé egy ekkora épület felhúzása - magyarázta Csang Peng-cseng (Zhang Pengcheng), az intézet egyik kutatója. - A többrétegű falak, a kalcit tapasztású padló és a közel két méter széles tűzgyújtó hely különlegessé tette az épületet." A kutatók bizonyos nyomok alapján arra következtetnek, hogy az épületet később sem hagyták sorsára, hanem részeit óvatos munkával elhordták.

A Jangsao kultúra a Sárga-folyó mentén virágzott a neolitikum időszakában. Az ebből a korból előkerült relikviák között színesre festett edények is vannak. Rábukkantak egy olyan épület nyomaira is, amelyet földrengés semmisített meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori "városháza" maradványai Kínából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra