Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkegyelmeznének Billy, a Kölyöknek

2010. december 29. 15:01 MTI

Többen hajlanak arra, hogy kegyelmet kapjon Billy, a Kölyök, mint ahányan ellenzik - ez lett a végeredménye annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet egy amerikai kormányzó kezdeményezett.

<

Bill Richardson, Új-Mexikó első embere hivatali idejének legvégén foglalkozik behatóan Billy, a Kölyökkel, aki amúgy 129 éve halott, tehát sokra nem megy a kegyelemmel, viszont annak elvetése sem sújtja porig. Billy igazi vadnyugati coltvirtuóz volt, egy marhaháborúban lelőtt egy seriffet, majd miután elfogták, megszökött a börtönből, és üldözői közül két seriffhelyettessel is végzett. Végül vele végzett egy seriff.

A kormányzó december közepén internetes fórumot nyitott arról, hogy kegyelmet kapjon-e Billy, mert elfogása vitatottan tisztességes. Új-Mexikó akkori kormányzója olyan levelet írt a körözött Billynek, mely szerint módjában áll megkegyelmezni neki, ha Billy megjelenik tanúként egy gyilkossági ügy tárgyalásán. (Nem Billy végzett az ügy áldozatával.) Billy a kegyelem lehetőségét ígéretnek vette, megjelent a bíróságon, a kormányzó viszont nem kegyelmezett. A "Kölyök" akasztása elől szökött meg a börtönből.

A mostani kormányzó hajdani elődje vitatható ígéretszegése okán kérdezte meg az emberek véleményét. Túl nagy tömeget nem mozgatott meg az ügy: 809-en küldtek emailt. A végeredmény: 430:379-re "nyert" Billy kegyelmet a "néptől". A szavazás nemzetközi volt, Angliából, Franciaországból, Új-Zélandról, de még Japánból is érkezett vélemény. Írtak többek közt két hajdani főszereplő leszármazottai: a kormányzó egy dédunokája és Pat Garrett seriff - ő végzett Billyvel - ükunokája. Mindketten ellenzik a kegyelmet.

A mostani kormányzó péntekig van hivatalban, túl sokáig már nem vacillálhat Billy, a Kölykön. Utódja egyébként csak a fejét csóválja az egész ügyön, melyet időfecsérlésnek tart. Szerinte sokkal fontosabb kérdésekkel, például a költségvetés egyensúlyával kellene foglalkozniuk Új-Mexikó vezetőinek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megkegyelmeznének Billy, a Kölyöknek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra