Múlt-kor.hu

Elhunyt a világháború Kínában vezeklő japán veteránja

2010. december 9. 20:09 MTI

Elhunyt 103 évesen Jamaszaki Hirosi japán háborús veterán, aki a II. világháború után Kínában maradt vezeklésül, és orvosként tevékenykedett.

Jamaszaki 1937-ben dezertált a Kínát megszálló japán hadsereg kötelékeiből, mert nem értett egyet a szigetország katonai lépéseivel. Ezután Kína keleti vidékére, Santung (Shandong) tartományba ment, élete java részét ott töltötte. A világháború végeztével a kínai egészségügyben kamatoztatta a japán hadseregben szerzett orvosi ismereteit, és több mint fél évszázadon át dolgozott santungi kórházaknak.

Jamaszaki saját bevallása szerint vezeklésül maradt Kínában, hogy megpróbálja jóvátenni a japánok által elkövetett kegyetlenségeket. Választása azért esett Santungra, mert az van legközelebb Japánhoz. A férfi igen népszerű volt a tartományban. Halálhíre hallatán sok kínai internetező tisztelgett előtte a világhálón, méltatva hősiességét, hogy dezertált a japán hadseregből.

Kína japánok általi, 1937-től 1945-ig tartó megszállása mind a mai napig feszültséggóc a két ázsiai nagyhatalom kapcsolatában, pekingi álláspont szerint Tokió soha nem kért bocsánatot az elkövetett bűnökért. A japánok nem is örvendenek különösebb népszerűségnek Kínában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a világháború Kínában vezeklő japán veteránja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra