Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lottópénzből épülhet meg Stonehenge új látogatóközpontja

2010. november 25. 13:28 The Guardian

Elzárták a pénzcsapokat Stonehenge körül, amely a neolit kori titokzatos építményt felkereső turisták hangos kritikáját váltotta ki. Egy új forrás azonban megoldást kínálhat a fejlesztési kérdések problémájára.

<

Sokáig úgy tűnt, hogy a 27 millió fontból megvalósuló új látogatóközpont a kormányzati megszorítások foglya lesz, az Örökségi Lottóalap (Heritage Lottery Fund) tegnap azonban váratlanul bejelentette: tíz millióval segít a projektbe életet lehelni.

A turisták korábban gyakorta háborogtak és fejezték ki értetlenkedésüket a világörökség részévé nyilvánított körépület elhanyagoltságát látva. Az English Heritage tavaly jelentette be, hogy egy új látogatóközpontot épít, amelyhez kávézó és oktatási egységek is kapcsolódnának, nagyjából 2,5 kilométerre az építménytől, valamint a közlekedést is átalakítanák: a parkolót befüvesítenék, a Stonehenge-hez vezető utat pedig lezárnák.

A projekt először nyáron kapott nagy pofont, amikor a kormányzat 10 millió font elvonásáról döntött, s ezzel veszélybe került a 2012-es nyári londoni ötkarikás játékok idejére tervezett beruházás. Az English Heritage nem tett le az ötletéről, a Heritage Lottery Fund pedig a Nemzeti Lottóból befolyó összeg egy részét ajánlotta fel – bár ezzel még mindig kilenc millió hiányzik, a szervezet eltökélt az új, 2013-as céldátum mellett.

Dame Jenny Abramsky, a Heritage Lottery Fund szóvivője szerint Stonehenge a világ egyik régészeti csodája. „Stonehenge rendkívüli szerepet tölt be a brit turizmusban, s fantasztikus történelmünk egyik csodálatos példájának számít” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lottópénzből épülhet meg Stonehenge új látogatóközpontja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra