Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hajónaplókból rekonstruálhatjuk a klímaváltozást

2010. október 15. 09:42 BBC News

A kutatók a brit királyi haditengerészet hajónaplóit tették közzé az interneten, hogy a projektbe bekapcsolódott felhasználókkal együtt próbálják meg rekonstruálni, hogyan változott a klíma az elmúlt évszázadban.

<

A nagyközönség újra nyomon követheti a 280 hajó által megtett útvonalakat, amelynek köszönhetően újabb információkkal gyarapodhat az akkori időjárási viszonyokkal kapcsolatos tudásunk. Az oldweather.org program azonban nem szorítkozik a száraz meteorológiai adatok megosztására, hanem megpróbálja a brit történelem hiányos fejezeteit a maga módján kiegészíteni.

„Ezek a hajónaplók hatalmas mennyiségű információt rejtenek, de mivel kézzel írták őket, nagyon nehéz helyzet elé állítják a számítógépeket” – mondta el dr. Chris Lintott, az Oxfordi Egyetem kutatója, a program egyik felelőse. „Önkéntesek élhetik át újra ezeket az eseményeket és másolhatják le a tengerészek által írott feljegyzéseket, ezzel pedig újra megelevenedhet hajózási történelmünk egy fontos periódusa” – tette hozzá.

„Ha pontosan fel tudjuk mérni a múltbeli klímaváltozást, akkor sokkal biztosabb megállapításokat tehetünk a jövőre vonatkozólag” – állítja Peter Scott, a brit meteorológiai szolgálat munkatársa, majd hozzátette: „A történelmi feljegyzések sajnos nagyon hiányosak, különösen 1920 előtt, ezért nagyon értékesnek tartom a projektet”.

Az önkéntesek a feladatok abszolválásával, bizonyos számú oldal kitöltése után kadétokból eljuthatnak a hajóskapitányi posztig. Az oldweather.org oldalon többek között olyan történelmi hajók naplói olvashatók, mint a ma Belfastban kiállított HMS Caroline-é, amely túlélte a jütlandi háborút. A projekt felelősei azt remélik, hogy a honlap segítségével további fontos információkat tudhatunk meg az első világháború eseményeiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hajónaplókból rekonstruálhatjuk a klímaváltozást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra