Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A bicegő vándor Budapesten

2010. október 11. 12:54

A 2009-es nagy sikerű prágai és a 2010. tavaszi pardubicei életmű-bemutató után egy kis kamarakiállítás ismerteti meg Josef Čapekkel és grafikáival az érdeklődő közönséget: az Óbudai Társaskör Galéria tárlata méltó folytatása annak a törekvésnek, amely 10 éve hozza el a 20. század jelentős cseh grafikusainak munkáit.

<

Josef Čapek (1887, Hronov – 1945, Bergen-Belsen) a huszadik századi cseh kultúra kimagasló személyisége. Öntörvényű, eredeti gondolkodású művészként tartjuk számon, aki mind a festészet, mind a grafika, az illusztráció, a karikatúra, a könyvtervezés, a színházi díszlet- és jelmeztervezés területén jelentőset tudott alkotni.

Ezzel párhuzamosan írói tehetségét is kamatoztatta: publicisztikai írásai, tárcái mellett novellákat, kisregényeket, színdarabokat, máig élvezetes modern gyermekmeséket, valamint veretes, mély gondolatiságú reflexív prózai műveket hagyott az utókorra. Írásainak egy részét öccsével, Karel Čapek íróval közösen, a kettejük által jegyzett Čapek fivérek „márkanév” egyik feleként alkotta meg.

Josef Čapek az első világháború előtt a cseh avantgárd legjelesebb képviselői közé tartozott: akkoriban gyakorló művészként, teoretikusként egyaránt a kubizmus és az expresszionizmus csehországi elfogadtatásán, meghonosításán munkálkodott. De már a 20-as évektől kívül állt minden korabeli művészeti csoportosuláson, bár továbbra is nyomon követte és szakíróként kommentálta az új képzőművészeti törekvéseket.

Az avantgárd korszakból következetesen átörökítette a belső szabadság és az autentikus alkotás követelményét, a modern művészeti forma kérdésétől pedig fokozatosan eljutott a művészetet az emberi lét alapkérdéseit érintő vallomással azonosító szemlélethez. A mű formai „megfelelésénél”, újszerűségénél, az alkotó mesterségbeli remeklésénél sokkalta többre tartotta a művészi megnyilvánulás őszinte kifejezőerejét, a műben tükröződő valóságismeret mélységét. Csak több év távlatából vált nyilvánvalóvá, hogy Josef Čapek költőként, próza-, dráma- és esszéíróként is a modern cseh kultúra legnagyobb alakjai közé tartozik.

Pavla Pečinková asszony, a kiállítás kurátora a hatalmas anyagból (festményekből, metszetekből, nyomatokból, rajzokból) közel 50 linóleummetszetet választott ki az óbudai kiállításra. Az 1920-as évek közepéig Josef Čapek az európai avantgard irányzatokhoz, elsősorban a kubizmushoz és az expresszionizmushoz kapcsolódva alkotott. Ez utóbbi irányzat kedvelt médiuma a linómetszet, mely jelentéstömörítő egyszerűségével, folt- és plakátszerűségével képes az élmény expresszív megjelenítésére.

A kiállításon az önálló metszetek mellett az érdeklődők láthatnak olyanokat is, amelyek az 1910-es évek cseh kultúrájának egy marginális, de nagy hatású kiadója, Josef Florián által kiadott könyvekhez készültek, illetve olyanokat is, amelyeket az 1920-as évek első felében készített Josef Čapek egy barátja, a költő és grafikus Bohuslav Reynek kis példányszámú magánkiadványához.

Kiállítás az 1910-20-as évek linómetszeteiből - magángyűjteményből (Óbudai Társaskör, III. Kiskorona u. 7., 2010. október 14 – november 14.) A kiállítást Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg (2010. október 14. 18 órakor), a képek megtekinthetők november 14-ig hétfő kivételével naponta 14-18 óráig

Irodalmi est és beszélgetés cseh és magyar résztvevőkkel (Óbudai Társaskör, III. Kiskorona u. 7., 2010. október 14. 18 órától)

A belépés díjtalan.

A kiállítás meghívója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A bicegő vándor Budapesten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra