Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1940: tabuk nélkül

2010. augusztus 31. 15:17 MTI

Visszacsatolás - Észak-Erdély 1940 címmel rendez kiállítást a második bécsi döntés hetvenedik évfordulójára az Open Society Archives (OSA); a tárlat mától látogatható a budapesti Centrális Galériában.

<

Mint Mink András történész, a kiállítás egyik kurátora elmondta, részletesen és árnyaltan kívánják bemutatni a nagyközönségnek, hogyan történt hetven esztendeje Észak-Erdély visszacsatolása, és hogyan élték meg azt a kortársak. Ennek érdekében a tárlat gazdag anyagot vonultat fel magyarországi és romániai forrásokból: a látogató sok száz fotóval, csaknem negyven percnyi korabeli film- és hangfelvétellel, levéltári dokumentumokkal és propagandaanyagokkal találkozhat.

"Csak eredeti dokumentumokkal dolgoztunk" - hangsúlyozta Mink András, hozzátéve: kurátortársaival - L. Balogh Bénivel és a kolozsvári Ottmar Trascával - tárgyilagos, elkendőzésektől mentes képet kívántak nyújtani az egykori eseményekről. A tárlat anyagát ezért magyar és román történészek közösen állították össze, és abban nem csupán a hivatalos propagandagépezet által közvetített kép, hanem eddig be nem mutatott amatőr filmrészletek, számos amatőr fotó és korabeli naplójegyzetek is helyet kaptak.

Mink András kiemelte: a visszacsatolás nagyon sokrétű történet, és a rendezők éppen ezt a sokrétűséget kívánták mindenféle elkendőzés nélkül bemutatni. "Azt próbáljuk felidézni, hogy az emberek akkoriban hogyan élték meg, hogyan látták a dolgot" - szólt az október 10-ig látogatható tárlat koncepciójáról a történész.

A Joachim von Ribbentrop német és Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter által meghozott második bécsi döntés során visszakerült Magyarországhoz egy több mint 43 ezer négyzetkilométer nagyságú terület, a Székelyföldet, Kolozsvárt és Nagyváradot is magába foglaló úgynevezett Észak-Erdély, míg román fennhatóság alatt maradt a Kárpátokon belül 60 ezer négyzetkilométer, többek között Brassóval, Araddal és Temesvárral. Észak-Erdély nem lehetett sokáig Magyarország része: a területet a szovjet és román hadsereg 1944-ben elfoglalta, majd a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződés ismét Romániának juttatta.

Mint a kiállítás ajánlója emlékeztet, a második bécsi döntés alapvető következményekkel járt a két ország II. világháborús részvételének alakulására, és mindmáig érzékeny, sok tekintetben feldolgozatlan traumákat hordoz mindkét nemzet emlékezetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1940: tabuk nélkül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra