Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ezeréves ürüléket mutatnak be egy angliai fesztiválon

2010. július 7. 11:21 BBC News, MTI

Ezeréves ürüléket mutatnak be a Gloucestershire-grófságbeli Tewkesburyben rendezendő középkori fesztiválon.

<

Az évezredes fekáliára még 1991-ben bukkantak Gloucesterben, egy autóparkoló építésekor. A helyszínen a középkorban út vezetett keresztül, s az ürüléket egy néhai gödör alján fedezték fel, amelyet a feltételezések szerint még az angolszász időkben áshattak ki.

A tudósok sokat spekuláltak azon, hogy hogyan is kerülhetett a gödörbe a "lelet". Nagy valószínűséggel egy az úton haladó személyre jött rá a szükség, s mivel ezer évvel ezelőtt aligha léteztek nyilvános illemhelyek, az illető a közelben talált gödörnek megörülve könnyített magán.

Előkerülése óta az ezeréves ürülék majd két évtizede a gloucesteri városi múzeum raktárában rejtőzködött, azóta csupán egyszer mutatták be - júniusban egy tudományos fesztiválon szerepelt, ahol tizenegyezer látogató volt kíváncsi a szokatlan kiállítási tárgyra. Az angolszász időkből származó fekália olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy a középkori fesztiválon is bemutatják Tewkesburyben e hétvégén.

A fesztivál után a tudósok elemzik majd a leletet, hiszen ebből megtudhatják, hogy mivel táplálkoztak és milyen volt az egészségi állapota az angolszász idők lakosságának. A fekália nem kerül azonban vissza a raktárba, a gloucesteri múzeum jövő áprilisában megnyíló új kiállítási csarnokában lesz "bérelt" helye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezeréves ürüléket mutatnak be egy angliai fesztiválon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra