Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nelson nílusi hősei

2002. november 2. 23:55

Kétszáz évvel a napóleoni háborúk után megtalálták azon angol katonák sírjait, akik Anglia leghíresebb admirálisa, Horatio Nelson alatt szolgáltak, és az abukiri csatában estek el. A tengerészeket Egyiptom partjai előtt, egy apró szigeten temették el. A sírokra olasz egyiptológusok bukkantak, akik egyébkét Ptolemaiosz-kori romokat tártak fel.

<

200 éve a szigeten
Colin White hadtörténész szerint ez a felfedezés új megvilágításba helyezi a nílusi csata eddig ismeretlen részeit, csakúgy, mint az 1801-es partraszállást, ami mellesleg az Angol Haditengerészet egyik legfontosabb és legsikeresebb partraszállási hadművelet volt.

Október végén megérkezett az ásatások helyszínére Nick Slope, a londoni Nelson Társaság alelnöke is, hogy segítse az olasz régészek munkáját. Slope azért sietett oda, hogy a leleteket mielőbb megmentsék a teljes eróziótól, valamint a szigetet nyaralószezonban ellepő turistáktól.

Eddig hat testet ástak ki. A tengerészek ruháiból alig maradt valami, de a fémrészek viszonylag jól átvészelték a földben eltöltött 200 évet. Számos gomb, csat és ólom puskagolyó került elő a sírokból. Két magasabb beosztású angol kivételével, akiket koporsóban hantoltak el, a többiek csupán a földbe lettek eltemetve. Ők tengerészek és katonák lehettek.

Az 1798-as nílusi csata Nelson pályafutásának egyik legsikeresebb hadművelete volt, amelynek során elsüllyesztette Napóleon flottáját.

A leleteket egyébként az olasz egyiptológus, Paolo Gallo még tavasszal találta, miközben Ptolemaiosz-kori romokon dolgozott expedíciós csapatával. Először az egyik csontváz került napvilágra - ebben a sírban találták az ólomgolyókat is.

Slope - miután hírét vette a szenzációs felfedezésnek - hat hónapot a kew-i levéltárban töltött el. Fél éven keresztül - hajónaplók és csatajelentések böngészésével - csak azt kutatta, vajon kik lehetnek eltemetve a parányi szigeten. Végül sikerült összeállítania egy olyan listát, amin a feltételezett elhunytak neve szerepel. Egy kadétot, Lawrence Graves-t, aki a HMS Goliath-on szolgált és hunyt el a nílusi ütközetben, már sikerült is beazonosítania.

A Királyi Haditengerészet már jelezte: amint véget értek az exhumálások, katonai tiszteletadás mellett fognak immár valóban végső búcsút venni a kétszáz évvel ezelőtt elhunytaktól az alexandriai brit katonai temetőben.

  • The Guardian

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Nelson nílusi hősei

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra