Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újjászületnek a prehisztorikus "mozitermek"

2010. július 1. 08:19

A prehisztorikus korok emberének interaktív audiovizuális szórakozásban lehetett része - vélik osztrák és brit kutatók, akik jelenleg az ősi "vetítéseket” szeretnék újraalkotni.

<

Az Európában, akár a legeldugottabb helyeken is talált rézkori ábrázolások a Cambridge és a Sankt Pölteni Egyetemek kutatói szerint arra utalnak, hogy azok többek lehettek egyszerű képeknél. Az előbbi intézet régészeti és antropológiai tanszékének munkatársa, Frederick Baker szerint a sziklafaragványok egy összetett audiovizuális előadás részei lehettek.

Mozgóképről persze szó sincs, de a képsorozatok az animációkhoz hasonlóan ábrázolhatták a cselekvéseket - ráadásul ezen képeket általában olyan helyen találták meg, ahol nagyon jó volt a környezeti akusztika is, amely elősegíthette az interaktív előadásokat. Ebben az értelemben pedig ténylegesen a mai mozik elődjéről beszélhetünk - véli Baker.

A két intézmény a weimari Bauhaus Egyetem bevonásával a bejelentés után elindította a Prehistoric Picture Projectet is, amelynek során megpróbálják számítógéppel megmozgatni a hasonló képeket. Az i.e. 4000 és 1000 között készített alkotások gyakran ábrázolnak harcokat, táncokat vagy épp vadászatokat, ám halál, vagy nők igencsak ritkán láthatók rajtuk.

A projektet az észak-olaszországi Valcamonica régióban kezdik majd el, ahol eddig közel 100 ezer ilyen képet találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újjászületnek a prehisztorikus "mozitermek"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra