Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismét bivalyok legelésznek Berlinben

2010. május 27. 11:46 MTI

Százhetven év után ismét visszatértek a bivalyok a berlini Pávák szigetére - jelentették be a német fővárosban.

<

"Két bivalytehén és két borjuk" legelészett kedden egy háromhektáros területen a világörökség részének nyilvánított természetvédelmi területen, ahol 1803 és 1842 között már éltek bivalyok, de az ottani királyi állatsereglet kipusztulásával ezek a nagy testű kérődzők is eltűntek - olvasható az illetékes Porosz Kastélyok és Kertek Alapítvány közleményében.

"Szarvas fűnyíróként szolgálnak" - idézte tulajdonosukat, Sonja Moort a német sajtó, aki hangsúlyozta, hogy a szarvasmarhák nem szeretik azt a füvet, amely ebben a nedves környezetben nő, a juhok pedig belesüllyednének a sárba hosszú, gyenge patáikkal.

A sziget királyi menazsériája, amelyet Poroszország 1776 és 1810 között élt királynéja, Lujza annyira kedvelt, több száz különböző fajú állatával, köztük néhány egzotikus példánnyal képezte a berlini állatkert kezdetleges alapját. A Havel folyóban elterülő sziget (Pfaueninsel), amelyet 1932-ben természetvédelmi területnek nyilvánítottak és az UNESCO 1990-ben a világörökség részének minősített, a 18. század végétől itt élő pávákról kapta nevét.

A négy bivaly Lujza királyné halálának 200. évfordulója alkalmából október 31-ig marad a Berlin délnyugati részén fekvő szigeten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismét bivalyok legelésznek Berlinben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra