Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Várárokban végezte a vaskori terhes asszony

2010. május 21. 13:45 BBC News, MTI

Várárokban végezte az a vaskori terhes asszony, kinek földi maradványaira Derbyshire-grófságban, a Peak District Nemzeti Parkban bukkantak. A csontvázat egy erődítményfal lerombolt kövei alatt találták.

<

Az ásatások során a régészeket elsősorban az érdekelte, hogy a domboldalon emelt erőd falait hogyan és mikor építették. Az előkerült női csontváz meglepetésként érte a szakembereket, akik nem számítottak ilyen leletre egy harci létesítmény romjai között.

Az archeológusok szerint az asszonyt azelőtt lökték a várárokba, mielőtt lerombolták az erődítmény falait. A csontok vizsgálata arra derített fényt, hogy a nő, aki i.e. 300-200 között élt, halálakor legfeljebb 30 éves lehetett. A régészcsoport 50 ezer font (16,4 millió forint) támogatást nyertek egy pályázaton a feltárások folytatásához.

Jim Brighton, a projekt menedzsere szerint előfordul, hogy első látásra fontos leleteknek sem tulajdonítanak kellő jelentőséget. "Valódi jelentőségükre gyakorta a laboratóriumban döbbenünk rá, amikor vizsgálni kezdjük a leleteket, s szemünk előtt egy történet bontakozik ki. Erre igen jó példa a női csontváz, hiszen már oly sok mindent derítettünk ki egykori tulajdonosáról" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Várárokban végezte a vaskori terhes asszony

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra