Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A hazai fotóriportok legendás alakja

2010. május 6. 17:38 MTI

Életmű-kiállítással, monográfiával, szülővárosában, Szekszárdon pedig szabadegyetemmel idézik fel a magyar riportfényképezés klasszikusának számító, idén 120 éve született Escher Károly alakját.

<

A fotográfus emlékére októberben reprezentatív életmű-kiállítás nyílik a Magyar Fotográfusok Házában, és egy ezzel összehangolt tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol mintegy 38 ezer kocka Escher-negatívot őriznek - mondta el Albertini Béla fotótörténész, az évfordulós programokat előkészítő emlékbizottság tagja.

Tájékoztatása szerint a Magyar Fotográfusok Házának kiállítása később az ország több pontján látható lesz, utolsóként 2011-ben szülővárosában, Szekszárdon mutatják be. Az OSZK kiállítását külföldi helyszínekre is elviszik, a záró rendezvény Németországban lesz. Ezen túl kétkötetes, háromnyelvű monográfia jelenik meg az évfordulón a magyar fotós munkásságáról. A kortársainál kevésbé elismert Escher Károly életét, műveit Szekszárdon hét előadásból álló szabadegyetemi sorozat ismerteti meg.

Escher Károly (1890-1966) 1916-tól filmoperatőrként dolgozott, 1928-tól a Pesti Napló képes mellékletének fotográfusa lett, ahol emlékezetes riportfotókat készítő sajtófotóssá vált. 1939-ben lapja megszűnése után a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotográfusaként, 1945 után a Képes Figyelő fotóriportereként dolgozott. A szociofotó egyik legjobb hazai művelőjeként számon tartott fotós kiemelkedőt alkotott a színházi fényképezés terén is; erről többek között a Bajor Giziről készített fotókönyve tanúskodik. Műveiből 1965-ben rendezett kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria.

Nevezetes alkotása a Proletár madonna című fotó; a Biatorbágy. A borzalom völgye című 1931-es fotója 2008-ban egy árverésen több mint 1,3 millió forintért kelt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hazai fotóriportok legendás alakja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra