Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diplomáciai kalamajkát okozott Noé bárkája

2010. május 3. 10:45 MTI

Vizsgálatot rendelt el a török kulturális miniszter annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között kerülhettek ki a kínai régészek által Noé bárkájának tartozékaiként bemutatott fadarabok Törökországból.

<

"Hogyan kerültek ezek a tárgyak Hongkongba?" - tette fel a kérdést Ertugrul Günay kulturális miniszter a Radikal Milliyet szerint. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a fadarabokat egy sajtótájékoztatón mutatták be Hongkongban kínai protestáns kutatók, akik egy expedícióról tértek vissza a kelet-törökországi Ararát hegyről.

A vizsgálat arra is kiterjed, hogy milyen alapon vettek részt az említett sajtótájékoztatón a török tisztségviselők Ankara engedélye nélkül, mondta a miniszter. "Milyen jogon vettek részt ezen az eseményen?" - kérdezte Günay, hozzátéve ugyanakkor, hogy személy szerint elvileg kedvezően viszonyul minden, a legendás bárkára vonatkozó kutatáshoz, ami "kedvező a turizmus szempontjából."

A kínai kutatók szerint Noé bárkájára bukkantak rá az Ararát (törökül Agri) egyik, közel 4000 méteres csúcsán. Azt állították, hogy egy hajó faszerkezetének maradványaira bukkantak, amelyek a szénizotóp-vizsgálat szerint 4800 évesek, vagyis abból az időből származnak amikor a feltételezett bárkát vízre bocsáthatták.

"Nem vagyunk 100 százalékig biztosak abban, hogy a bárkáról van szó, de 99,9 százalékig igen" - jelentette ki az AFP-nek Hongkongban Jang Ving-csang (Yang Wing Chang) kínai dokumentumfilm-rendező, aki Noé Bárkája Nemzetközi Lelkészségek névre keresztelt, 15 tagú kutatócsoport tagja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Diplomáciai kalamajkát okozott Noé bárkája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra