Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fény derült a Csongrád megyei ÁVH-sok kilétére

2010. április 6. 09:03 MTI

Több mint száz, egykor az Államvédelmi Hatóságnak (ÁVH) dolgozó ember névsorát hozta nyilvánosságra a Szeged Kurir; a Csongrád megyei ÁVH-sok állítólagos listája a név mellett a születési dátumot és a beosztást is tartalmazza.

<

A szegedi MÉH telepről előkerült kimutatás megjelentetése kapcsán az oldal szerkesztője, Kunstár Csaba elmondta: az ügy érdekessége, hogy az ilyen listák 1956-ban jórészt megsemmisültek.

Magyarországon az ÁVH 1956-ig működött, a dolgozók listáját - a forradalom után közvetlenül - a belügy megsemmisítette, Csongrád megyében azonban nem - tette hozzá. A szerkesztő tájékoztatása szerint a listán megtalálható a vezetőktől egészen a gépírókig mindenki, aki a Csongrád megyei ÁVH dolgozója volt. A felsorolásban feltüntetik az illető nevét, születési évét, anyja nevét, beosztását és rangját is.

Az online újság a jövőben további, korábban titkos dokumentumok megjelentetését tervezi, például az egykori belső elhárítás munkájáról, emellett iratvadászatba is kezdtek - mondta Kunstár Csaba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fény derült a Csongrád megyei ÁVH-sok kilétére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra