Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Belga bocsánat a Holokausztért

2002. október 17. 14:30

Belgium hivatalosan is kinyilvánította a helyi önkormányzatok tisztviselőinek több tízezer zsidó deportálása miatti bűnrészességét. Guy Verhofstadt belga miniszterelnök a deportálások hatvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen kijelentette: a belgáknak el kell ismerniük és magukra kell vállaniuk a felelősséget.

<

Megszégyenítés

`Belgiumban túl sokan voltak, akik a kollaboránsok oldalára kerültek` – mondta – `Mindezt bátran ki kell mondanunk, el kell ismernünk, és vállalnunk kell a felelősséget.`

Verhofstadt tiszteletét fejezte ki mindazok felé, akik nem működtek együtt a nácikkal. Külön kiemelte azokat a brüsszeli önkormányzati tisztviselőket, akik megtagadták, hogy a brüsszeli zsidó lakosságot sárga csillag viselésére kényszerítsék.

  • forrás: BBC

    A Holokauszt során Belgium 70000 zsidó állampolgárának közel fele pusztult el. Először 1942. augusztus 4-én került sor deportálásra Belgiumban, innentől kezdve két év alatt 20 vonat gördült ki ismeretlen helyekre a Malines meletti Dossin internáló táborából. A vonatok valójában Auschwitz-ba szállították a Belgiumban élő zsidókat.
    A helyi lakosság 25 ezer belga zsidót rejtegetett és tudott megmenteni magánlakásokban és árvaházakban. De a 25631 deportáltból 1244 élték túl. Több mint ezer zsidó harcolt együtt a háború végén a belga partizánokkal, akik közül 140-en harc közben estek el.

    (Forrás: Martin Gilbert, Atlas of the Holocaust, Pergamon Press, 1991)

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Belga bocsánat a Holokausztért

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra