Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újraformálnák a britek történelmi tudatát

2009. december 21. 13:39 Times Online

Különleges történelmi projektet dolgoz ki a British Múzeum és a BBC: egy olyan, rendezvényekkel és eseményekkel gazdagított múzeumi programot szeretnének megalkotni, amely megváltoztatná a közgondolkodást a történelmi múltról, és közelebb hozná az emberekhez a múzeumok porosnak és avíttnak hitt világát.

<

A több területet átfogó együttműködés egyik terméke „A világ története 100 műtárgy bemutatásával” című rádióműsor lesz. A külföldi és a hazai műtárgyak történetéről Neil MacGregor – a British Múzeum igazgatója – fog mesélni a Radio 4-en. Emellett egy gyerekeknek szóló, 13 részes kalandfilm-sorozat is készül, amit a CBBC a jövő év elejétől sugároz majd „A múzeum őrzői” címmel.

A programban egy internetes oldalt is indítanak: a honlap segítségével bárki bemutathatja a régi családi bútorait, ékszereit a múzeum szakértőinek, akik elhelyezik ezeket a tárgyakat a civilizáció történelmében. A végső cél pedig egy egyedülálló digitális múzeum létrehozása, amiben 350 másik angliai múzeum is segít majd.

„A BBC és a British Múzeum közti együttműködés egy felvilágosult álom beteljesedése. A parlament azért hozta létre a British Múzeumot hogy minden ember – független attól, hogy angol vagy külföldi – felépíthesse saját világtörténeti eszméjét, és fontos, hogy ebben el tudja helyezni magát. Ahogy a program elindul, nem csak a britek, hanem az egész világ részt vehet benne. Nem csak a múzeumban kiállított emlékek, hanem a privát tulajdonban lévő műtárgyak történetét is megismerve alkothatunk majd új képet a világ történetéről” - mondta a British Múzeum igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újraformálnák a britek történelmi tudatát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra