Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

2009. november 16. 10:36 MTI

Nyolcezer éve, a középső kőkorban Leicestershire grófság területén valóságos fegyvergyár működött, amelynek maradványait egy építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárás során fedezték fel Melton közelében.

<

"Körülbelül ötezer kovakődarabkát gyűjtöttünk össze egy parányi területen. Alakjukból következtetni tudunk arra, hogy a mezolitikumból származnak. A leletek többsége a kovakő pattintásakor, a nyílhegyek készítése közben keletkezett hulladék" - magyarázta Wayne Jarvis ásatásvezető régész.

Szenzációsnak nevezte a leletet, mivel korábban hasonló helyszínt soha nem sikerült feltárni a brit szigeteken, a középső kőkorból származó eszközöket többnyire szántás közben fordítja ki a talajból az eke. Mint a régész rámutatott, Leicestershire grófság területén kevés a kovakő, a legközelebbi lelőhely Lincolnshire-ban van, így a nyersanyag nagy becsben állhatott, és a "leselejtezett" nyílhegyeket valamiképpen újrahasznosították.

A helyszínen több kisebb kőhalmot is felfedeztek, vélhetően ezzel erősítették a talajhoz az állatbőrből készült "sátorlapokat". A kőkori fegyverkészítők "tábortüzének" helyét is felfedezték, ahol elszenesedett állatcsont-maradványokat találtak. A középső kőkori népesség nomád életmódot folytatott, vadkanra, szarvasra, vadmacskára vadászott. Pattintott kőeszközöket használtak, ismerték a tüzet, ám nem készítettek cserépedényeket, és nem ismerték a fémeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kőkori fegyvergyárat fedeztek fel Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra