Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Hezbollah Anna Frank ellen

2009. november 9. 09:54 MTI

A Hezbollah kampányának hatására eltüntették egy libanoni tankönyvből Anna Frank naplójának ott szereplő részleteit. A síita párt szerint a mű a cionizmust népszerűsíti.

<

A vita azután tört ki, hogy a Hezbollah tudomására jutott, hogy egy fővárosi magániskolában használt egyik tankönyvben olvasható néhány szemelvény Anna Frank naplójából. A Hezbollah televíziója, az al-Manar elítélte a művet, amely szerinte a zsidók üldöztetésére összpontosít. "Ami még ennél is veszélyesebb, az a drámai és teátrális, érzelemmel teli mód, amellyel a naplót taglalják" - vélte a televízió a múlt héten sugárzott riportjában.

Anna Frank zsidó származású német lány volt, akit a naplója tett világhírűvé. A család Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anna és családja ott is bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket. Annát és nővérét a Bergen-Belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyja Auschwitzban lelte halálát.

Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, s Amszterdamba hazatérvén tudta meg, hogy családja meghalt a koncentrációs táborban. Anna naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, elolvasta lánya személyes gondolatait, s megjegyzéseket fűzött hozzá. 1947-ben adta ki, így lett Anna Frank naplója ismert és világhírű. A naplóban a lány családjáról és barátairól, érzéseiről, meglátásairól, azaz életéről írt tizenharmadik születésnapjától kezdve 1944. augusztus 1-jéig. Számos nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, sőt operát is írtak belőle.

A Hezbollah a múlt héten egy másik patinás bejrúti magániskolában használt tankönyvet is célba vett, amelyben a síita pártot, valamint a Hamász palesztin iszlamista szervezetet terrorszervezetnek nevezik. Az Egyesült Államokban kiadott tankönyvet éveken át használták az iskolában, és a vitatott fejezetet a libanoni cenzúra rendszerint kivágta. A vitát vélhetően egy külföldön vásárolt példány robbantotta ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Hezbollah Anna Frank ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra