Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az UNESCO Liszt-évnek nyilvánította 2011-et

2009. október 14. 07:43 MTI

A magyar UNESCO-bizottság javaslatára 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 35. közgyűlésének programbizottsága Párizsban.

<

Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete elmondta: a januárban benyújtott javaslatot többek között Franciaország, Olaszország, Németország és Szlovákia is támogatta.

Magyarország 2011 első felében látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét. A 2011-ben megrendezendő Liszt-év, amely a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójáról emlékezik meg, szorosan kapcsolódni fog az EU-elnökség ideje alatt a magyar kultúra bemutatásához. Bogyay Katalin szerint a külföldi megjelenésnek külön hangsúlyt ad az, hogy nemzetközi rangra emelkedett a magyar kezdeményezés.

Liszt Ferencet Magyarország az első igazi európai muzsikusként kívánja bemutatni: egy olyan művészről van szó, aki nem kapcsolható egy királyi udvarhoz vagy egyetlen városhoz, ő volt az első utazó zeneszerző Európában. Nekünk ez szimbolikusan az európaiság letéteményeseként való megjelenést hordozza - tette hozzá az UNESCO-nagykövet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az UNESCO Liszt-évnek nyilvánította 2011-et

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra