Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítással emlékeznek Batthyányra

2009. október 2. 18:55

A Szabadság Kávéház és Étterem ügyvezető igazgatója és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója rendhagyó kamara-kiállítást rendez Gróf Batthyány Lajos mártírhalálának 160. évfordulója alkalmából.

<

Az 1902-ben megnyílt kávéház névválasztása nem véletlen. A félig-meddig katonai helyszínen az ezernyolcszázas évek második felében a „hírhedt Újépületben” tartották fogva az 1848/49-es forradalom és szabadságharc miniszterelnökét, Batthyány Lajos grófot, akit 160 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végeztek ki az Örökmécses helyén. Nem véletlen tehát, hogy a kávéház ablakából az Örökmécsesre lehet látni.

A jelenlegi épület 1899-1902 között épült fel. Földszintjén a Strauss család 1902-ben nyitotta meg kávéházát, amelyet az 1849-es szabadságharc emlékére „Szabadság Kávéház”-nak nevezett el. A hely a magyar irodalom és költészet nagyjai mellett a fővárosi értelmiség egyik közkedvelt társalkodó helyévé vált, miközben a magyar szabadság és szellemiség megtestesülésévé vált. A kor legnagyobb költője, a Nyugat egyik oszlopos tagja, Ady Endre itt alkotta meg 1905-ben a „Harc a Nagyúrral” című versét, amely az individuumnak a pénzzel és a pénzért folytatott reménytelen küzdelmét jelképezi.

Gróf Batthyány Lajos egyike volt az ország leggazdagabb földbirtokosainak. Több 100 éves hagyományokkal rendelkező arisztokrata család sarjaként vált ellenzéki politikussá, majd a forradalom ügye mellett elkötelezett államférfivá. Erős és hatalmas Magyarországot akart teremteni az Osztrák Birodalmon belül. A 1848-49-es szabadságharc és forradalom gazdag eseménytörténetének során 1848. március elejére már nem volt kétséges, hogy ha megalakulhat a magyar kormány, akkor annak vezetője, akaratereje és kiváló diplomáciai tehetsége révén csak és kizárólag gróf Batthyány Lajos lehet. 1848. március 17-én nevezte ki miniszterelnökké az uralkodó, V. Ferdinánd.

Egyik legelső intézkedéseként körlevélben utasította a hatóságokat a jobbágyfelszabadítás haladéktalan kihirdetésére – még a törvény királyi jóváhagyása előtt. Szimbolikus jelentőségű, hogy a forradalmi törvények királyi szentesítésének napján, április 11-én tette le a kormányfői esküt. Első felelős miniszterelnökünk nevéhez fűződik a nemzetőrség megszervezése, és az első tíz honvédzászlóalj felállítása. A történelmi események következtében szeptember 10-én Batthyány lemondott, majd visszavonult ikervári kastélyába. 1849. január 8-án tartóztatták le és Budán, Pozsonyban, majd Olmützben raboskodott.

A rendezvényen köszöntőt Sebők Nándor a Szabadság Kávéház és Étterem ügyvezető igazgatója, majd megnyitó beszédet Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója mond. Ezután a hadseregszervező Batthyány Lajos miniszterelnökről Dr. Kedves Gyula alezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgató-helyettese tart előadást.

Ideje:
2009. október 4. (vasárnap) 16.00 óra
Helye: Szabadság Kávéház és Étterem, 1054 Budapest, Aulich utca 8.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítással emlékeznek Batthyányra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra