Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rossz helyen emlékeznek III. Richárd bukására

2009. október 1. 11:35 The Daily Telegraph

A brit történelem egyik leghíresebb csatájára egész mostanáig tévesen emlékeztek - számoltak be róla a régészek, akik több éves kutatás után találták meg az 1485-ben vívott, bosworthi csata eredeti helyszínét.

<

A történelemrajongók egész mostanáig a Leicestershire-i Ambion Hillnél emlékeztek a rózsák háborúját lezáró, és a Tudorok uralkodását elhozó ütközetre. Ez volt az utolsó alkalom, hogy egy brit uralkodó csatatéren esett el, ahogy azt Shakespeare III. Richárd című darabjában is megörökítette.

Egy három évig tartó, kiterjedt kutatás azonban felderítette, hogy a valódi csatára a korábban gondolttól nagyjából két kilométerre kerülhetett sor. Ennek persze a helyiek nem örülnek, hiszen Ambion Hillnél az elmúlt években egy pazar látogatóközpontot húztak fel, és ott egy emlékmű is található; mindezt évente több ezren keresik fel. A kérdéssel kapcsolatban egyébként évek óta szakmai viták dúlnak: egy harmadik elmélet a mostaniaktól 15 kilométerre, Atherstone-ba helyezi az összecsapást, ahol a dokumentumok szerint Henrik csapatai az összecsapás előtt táboroztak.

Richard Knox, a Bosworth Battlefield szervezet vezetője szerint az ütközetet a mai Shenton, Stoke Golding és Dadlington települések területén vívták, ahogy azt 1990-ben már Peter Foss történész is állította. A régészek most mindezt egy kiterjedt, fémkeresős kutatással igazolták, amelynek során felfedezték azt a helyszínt, ahol a későbbi VII. Henrik serege megtámadta az ellenfelet. A kutatók szerint a tesztek biztosan kizárják, hogy csatát Ambion Hillnél vívták volna, és Knox szerint III. Richárd elestének emlékműve is rossz helyen áll. Bár arról nincs szó, hogy az emlékművet elköltöztetnék, ám lehetséges, hogy inkább egy újat is állítanak majd.

A kutatást az Örökségi Lottóalap egymillió fonttal támogatta, és egész mostanáig ez volt a legnagyobb hasonló csatatérkutató projekt Angliában. A részletes vizsgálatok eredményeit jövőre teszik majd közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rossz helyen emlékeznek III. Richárd bukására

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra