Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiszínezték a 19. századi táncosnőt

2009. szeptember 29. 15:13

Egyedülálló alkotást készítettek a Lumiére-fivérek 1899-ben: színesnek ható, ám valójában fekete-fehér filmjük kockáit az alkotók a forgatás után festették ki.

<

A kockáról kockára kifestett alkotás ma is lenyűgöző, ahogy az lehetett az 1899-es bemutató alkalmával is. Az egykori táncos a szakértők szerint Loie Fuller, a modern tánc, és színpadi technikák egyik szülőatyjának koreográfiájára mozoghatott.



A testvérek egyébként első filmvetítésüket 1895. március 22-én tartották a Nemzeti Ipart Támogató Társaság előtt, első egyperces filmjük címe A munkaidő vége volt, s a gyárból távozó munkásokat ábrázolta. 1895. december 28-án vetítették - óriási közönségsiker mellett - a párizsi Buolevard des Capucines-n lévő Grand Caféban első nyilvánosan bemutatott filmjüket, a híres Lelocsolt locsoló című burleszket.

Bár aznapi bevételük csak 30 frank volt, ezzel kezdődött meg a mozi története. Más köznapi jeleneteket is megörökítettek, így a vonat érkezését, 1896-ban negyvennél több ilyen filmet forgattak. Ők készítették az első filmtudósítást a francia Fényképészeti Társaság Konferenciájáról, és az első dokumentumfilmet, a lyoni tűzoltókról. 1896-tól operatőröket küldtek a világ számos városába, ahol azok filmeket forgattak és vetítéseket rendeztek. Lumiere-ék vezették be a vágást és a fahrtot, a felvevőgép mozgatását. Cégük összesen 1400 filmet forgatott, ez jelentős anyagi sikert is hozott számukra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiszínezték a 19. századi táncosnőt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra