Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Arany oroszlánfejekkel temetkeztek Krétán

2009. augusztus 30. 20:49

Meglepően fejlett tudásról árulkodik az a lelet, amit Kréta szigetén fedeztek fel a régészek - közölte egy görög múzeum igazgatója annak kapcsán, hogy egy 2900 éves sírkamrából páratlanul megmunkált ékszerek kerültek elő.

<

Az ősi Eleutherna városában eltemetett nő sírkamrájának feltárásakor bukkantak az arany nyakláncokra és az oroszlánfejekkel, valamint különféle istenek alakjaival díszített medálokra. Nikosz Sztambolidisz múzeumigazgató szerint a tárgyak a több száz évvel későbbi hellén kor stílusjegyeit viselik magukon.

A sírról elmondta, hogy három nőt temettek el benne, ketten serdülőkorúak voltak. "Talán hercegnők vagy papnők lehettek" - mondta Sztambolidisz. A régészek áldozati tárgyakat, szkarabeuszokat, borostyánokat és edényeket találtak még a két méter magas sírkamrában.

A 3000 évvel ezelőtt aranykorát érő Eleutherna feltárása már 25 éve tart: a régészek eddig 500 igen értékes leletet találtak, egyebek mellett szobrokat, eszközöket, fém- és elefántcsont tárgyakat, fegyvereket is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Arany oroszlánfejekkel temetkeztek Krétán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra