Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Liszt-szobrok lepték el Weimart

2009. augusztus 23. 19:54 MTI

Egy harmadik alakkal kiegészült Goethe-Schiller emlékmű várja péntek óta a Weimarba látogató külföldi és német turistákat, a költőfejedelmek mellett Liszt Ferenc szobra látható az emlékművön. Az akció a Bauhaus Egyetem hallgatóinak műve, akik Lisztet ábrázoló alkotásokkal lepték el a várost.

<

Liszt hungarocell szobra az éjszaka leple alatt került Goethe és Schiller bronzszobrai mellé, a művészeti egyetem hallgatói arra a Kunstfest 2009 című fesztiválra akarták felhívni a figyelmet, amely idén különleges hangsúlyt fektet a magyar születésű virtuózra. Goethe és Schiller közös emlékműve mellett Wieland, Herder és Carl August herceg szobra is társat kapott Liszt személyében. Ezeket az emlékműveket fából faragott, túlméretezett Liszt-fejekkel látták el.

Liszt - aki Goethe halála után új életet lehelt Weimarba - a klasszicizmus fellegvárában élte pályafutása leggyümölcsözőbb szakaszát. Idén az ő egyik szerzeménye szolgál a Kunstfest mottójául. A szervezők Az ideálok című szimfonikus költeményt választották, a darabot Liszt a két költő közös emlékművének leleplezésére komponálta, és ősbemutatóját ő maga dirigálta a szobor talapzatánál. A művet Schiller egyik költeménye ihlette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Liszt-szobrok lepték el Weimart

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra