Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kifoltozták a torinói leplet

2002. szeptember 25. 18:59

Restaurálták a világhírű torinói leplet, amelyen a hagyomány szerint Jézus Krisztus arcának és testének lenyomata látható.

<

Szakértők a munka során mintegy harminc foltozást távolítottak el a lepelről, amelyeket apácák 1532-ben varrtak rá, miután a XIV. században egy franciaországi templomi tűzvésztől csodával határos módon megmenekült ugyan, de a tűz miatt fekete foltok maradtak rajta. Az apácák által fél évezrede a lepelre varrt foltok némelyike több négyzetcentiméter nagyságú volt. A halotti leplet 1578 óta őrzik Torinóban.

Szombaton bírálat érte a restaurálást intéző tudományos bizottságot, azt állítva, hogy a munka közben indokolatlanul és szakszerűtlenül megváltozott a halotti lepel. "Kétségtelenül bizonyos változás ment végbe a leplen" - ismerte el Giuseppe Ghiberti, a bizottság elnöke is, de hozzátette, hogy most "jobban hasonlít az eredetihez".

A restaurálás bírálói szerint viszont a lepel nincs többé abban az állapotban, amelyben hívők millió tisztelték.

Nincs egyetértés a lepel valódiságában sem. Az 1988-ban elvégzett radiokarbon vizsgálat szerint a 4,36 méter hosszú és 1,08 méter széles halotti lepel feltehetően középkori hamisítvány. Mikrobiológusok viszont néhány évvel ezelőtt arra a következtetésre jutottak, hogy a lepel textil anyaga "csaknem bizonyosan" Krisztus korából származik. Izraeli kutatók ugyanis vizsgálataik során olyan polleneket és növényi lenyomatokat találtak rajta, amelyek abban a korban kizárólag a Közel-Keleten léteztek - mutat rá a dpa jelentése.

  • mti

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Kifoltozták a torinói leplet

  • Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra