Múlt-kor.hu

Podmaniczky-díjat kaptak a szádvári várbarátok

Podmaniczky-díjat kaptak a szádvári várbarátok

2009. július 20. 18:24

Kitüntették a Szádvár romjait évek óta mentő civil szervezetet: a Podmaniczky-díjat a várbarátok nevében Tomatás Tímea vette át Ráday Mihálytól.

Az 1982-ben alapított és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként (1873-1905) székesfővárosunk fejlesztésében kiemelkedő szerepet játszó íróról és politikusról, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjáról, báró Podmaniczky Frigyesről elnevezetett díjat évről-évre azon magánszemélyek és közösségek kapják, akik hivatali munkájuktól függetlenül, vagy azt túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében, hazánk építetett örökségének megismertetése, megszerettetése és megóvása érdekében. Az idei díjat 2009. július 17-én a Hungaria Nostra elnöke, a közismert városvédő, Ráday Mihály adta át a Szádvárért Baráti Kör elnöke, Tomatás Tímea részére.

A Magyarország északkeleti részén fekvő Szádvár 1686-ban történt lerombolása óta elhagyatottan áll, falait sűrű bozót és fák nőtték be. 2006 októberében egy baráti társaság, mely az ország különböző részein lakó várbarátokból áll, úgy döntött, hogy összefog egy eldugott zsákfalu - Szögliget - szomszédságában lévő vár megmentésének érdekében. A felhívást azóta több sikeres vármentő nap követte.

Szádvárért Baráti Kör

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Podmaniczky-díjat kaptak a szádvári várbarátok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra