Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Romantikus írónak készült a kis korzikai

2009. május 12. 11:28 The Daily Telegraph

Bonaparte Napóleont minden idők egyik legnagyszerűbb katonai vezetőjeként ismerik, azt azonban csak jóval kevesebben tudják, hogy egy romantikus szösszenet is köthető a nevéhez, amely idén ősszel első ízben jelenik meg angolul.

<

A Bookseller magazin beszámolója szerint a Clisson et Eugénie című alkotás idén ősszel első alkalommal jelenik majd meg angolul. A novella szövege nem sokkal azután került elő, hogy a férfi 51 éves korában veseelégtelenség, gyomorrák, vagy épp arzénmérgezés következtében meghalt Szent Ilona szigetén. A rövidke írás lapjait azonban szuvenírként széthordták, és a töredékeket csak az elmúlt évek folyamán, hosszadalmas munkával sikerült összegyűjteni a különböző aukciókról.

A kéziratot Napóleon még 26 évesen, nem sokkal az 1795-ös királypárti puccskísérlet szétverése előtt írta, amellyel egyébként hírnevét is megalapozta. A rövidke sztori egy tehetséges ifjú katonát mutat be, aki szerelmes lesz, csalódik, majd később hősies halált hal. A történetet minden bizonnyal Napóleonnak Bernardine Eugénie Désirée Clary felé érzett szerelme, és a nővel folytatott viszonya ihlette, akinek testvére egyébként fivéréhez, Joseph-hez ment feleségül.

A rekonstrukciót eredeti nyelven tavaly már megjelentették, ám Peter Hicks és Emily Barthet fordításában most az angol olvasóközönség is örvendezhet az egykori vezető sorain, amelyet Armand Cabasson pszichiáternek Bonapartéról írt esszéje egészít majd ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Romantikus írónak készült a kis korzikai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra