Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Műkincsvita árnyékában nyílik meg az új Akropolisz múzeum

2009. április 29. 08:46 MTI

Világszerte közvetített, hatalmas ünnepséggel nyitják meg június 20-án az új Akropolisz múzeumot Athénban.

<

Antonisz Szamarasz görög kulturális miniszter televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy a különleges "ékszer" felavatása világraszóló esemény lesz. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múzeumban tett látogatása után kijelentette, hogy a görögök büszkék lehetnek az új intézményre.

Az Akropolisz lábánál elhelyezkedő három emeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum építése több mint tizenegy évig tartott Bernard Tschumi svájci sztárépítész tervei alapján. Az épületből csodálatos, szabad kilátás nyílik a görög főváros jelképére.

Athén a jelentések szerint a nyitóünnepséget is fel akarja használni arra, hogy Nagy-Britanniát az antik Parthenon-frízek visszaszolgáltatására kényszerítse. A görögök szerint ugyanis az új múzeum megnyitásával már nem lehet magyarázat arra, miért ne adják vissza a britek a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket. A British Múzeum eddig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére. Ezért a fennmaradt 96 darabból 56 még mindig a londoni múzeumban található.

A 19. század elején Lord Elgin, az akkori konstantinápolyi brit nagykövet az Akropoliszon lévő Parthenon és egyéb műemlékek legjobb állapotban megmaradt részeit szétszerelte és Angliába szállíttatta. Athén már több mint negyed évszázada követeli a visszaszolgáltatásukat. A Parthenon az antik Görögország leghíresebb még létező építészeti műemlékeinek egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Műkincsvita árnyékában nyílik meg az új Akropolisz múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra