Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra csobbanhatunk az esztergomi búvármúzeumban

2009. április 23. 13:37 MTI

A hétvégi takarítás után újra látogatható az ország egyetlen vízalatti búvármúzeuma az esztergomi Palatínus-tóban.

<

A múzeum az Esztergomi Spartacus Sportegyesület Búvár Szakosztályának búvárbázisáról érhető el. A tó felszíne alatt 7-8 méterre található létesítményben a búvárkodás történetét mutatják be. A kiállított felszerelések mindegyike több mint 20 esztendős és napjainkra már egyik sem működőképes. A múzeumot Kollár K. Attila és Kollár Krisztián hozta létre.

A búvárbázis előtti tószakaszon kiépített kötélrendszer vezet el tárlatig, melyet egy óriási fémketrecben helyeztek el. A búvármúzeumot befogadta a tó, élővilága időről időre belepi, rátelepszik a tartókra, kiállított tárgyakra, ezért szükséges a nyitás előtti nagytakarítás.

A vízalatti kiállításon fotográfia idézi fel az első magyar békaember, Rádai Ödön alakját, láthatók a 70-es évek magyar gyártmányú felszerelései, valamint számos régi búvárműszer, illetve ólomövek, egy száraz búvárruha, a víz alatti fényképezés és filmezés eszközei. A létesítmény az interneten is megtekinthető a www.buvarmuzeum.hu oldalon.

Az Esztergomi Spartacus Sportegyesület búvárbázisa hétvégenként 9-től este hatig várja a merülni vágyókat. A múzeum búvárvizsga nélkül is megtekinthető, ekkor egy bevezető merülés után tapasztalt búvárok kísérik a látogatót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra csobbanhatunk az esztergomi búvármúzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra