Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dialógus és egy ismeretlen katasztrófa

2009. március 1. 23:17

Az 1980-as években a nemzetközi békemozgalmak hatására a magyarországi fiatalság is szervezkedni kezdett az atomfegyverek ellen, ez azonban sokaknak nem tetszett. Az adás második felében láthatjuk, hogy 1963. június 16-án, vasárnap délelőtt 10 óra 52 perckor megállt az idő Békéssámson határában.

<

A Dialógus nevű mozgalom, kezdettől kiváltotta a pártvezetés és az állambiztonság ellenszenvét, hiszen a szervezet a szocializmus hivatalos kereteit megkerülve lépett kapcsolatba nyugati (elv)barátaikkal. Mit is szerettek volna valójában a Dialógus tagjai? Ma este ezt is megtudhatjuk a Múlt-korból.



1963. június 16-án, vasárnap délelőtt 10 óra 52 perckor megállt az idő Békéssámson határában. A Román Légitársaság repülőgépe a földbe csapódott. A helybeliek percek alatt körülvették a katasztrófa helyszínét, és a tűzoltók után a vizsgálóbizottság is hamar megérkezett. 45 évvel később, 2008. szeptemberében ismét kiásták a roncsokat. A kutatók megdöbbentek, sejtésük ugyanis bevált: 1963-ban nem történt meg a katasztrófa nyomainak teljes eltakarítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dialógus és egy ismeretlen katasztrófa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra