Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy magyar nábobtól a járványok világáig

2009. február 1. 23:02

Kicsoda Nemes Marcell? Ügyes műkereskedő, nagyvonalú műgyűjtő vagy magyar nábob? Mindez kiderül a Múlt-korban, ahol az adás második felében a járványok történetét is megismerhetjük.

<

Amikor egy 1913-as párizsi aukción Nemes Marcell, korának egyik legjelentősebb magánképtárát árverésre bocsátották, a gyűjteményben található híres Greco-kollekcióját és elsőrangú francia impresszionista festményeit örökre elveszítette.



A szegény zsidó családból származó, majd később magyar nábobként emlegetett Nemes Marcellt sokan El Greco "újrafelfedezőjeként" ünnepelték, mecénási szerepét pedig egyesek Lorenzo Mediciéhez hasonlították. De hogy ki volt ő valójában, jó üzleti érzékkel megáldott ügyes műkereskedő vagy nagyvonalú műgyűjtő és önzetlen műpártoló, az a vasárnap esti riportból kiderül.

Ezután azt láthatjuk, hogy ha csak az áldozatok számát nézzük, valószínű, hogy a történelem legnagyobb csatáit nem népek között vívták. Isten büntető nyilairól csak a mikroszkóp feltalálása után derülhetett ki az igazság, az, hogy az emberi fajt többször is láthatatlan vírusok, baktériumok próbálták meg térdre kényszeríteni. Járványtörténet a Múlt-korban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy magyar nábobtól a járványok világáig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra