Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rendszerváltó archívum az MTI-től

2009. február 2. 16:08 MTI

Egyedülálló dokumentumválogatást publikál honlapján a Magyar Távirati Iroda a húsz évvel ezelőtt kezdődött rendszerváltásról: a napról napra közzéteszik az 1989-es évben kiadott híreket, fotókat, valamint az akkor született jellegzetes dokumentumokat. A publikálás az első lépést jelenti az MTI-archívum nyilvánossá tételéhez.

<

Elsőként az 1989. január 1. és február 2. között született anyagok böngészhetők, s ehhez társul majd minden nap a két évtizeddel ezelőtti jelentések gyűjteménye. Az új szolgáltatás célja, hogy a korral foglalkozó szakemberek mellett a közvélemény is részleteiben megismerkedhessen a hétköznapok apró híreivel, akárcsak a korszakos változások MTI-s lenyomatával.

A http://1989.mti.hu címre kattintva dátum alapján éppúgy kutakodhat az olvasó az MTI - abban az időben napi 250-300 anyagot tartalmazó - hírkiadásában, mint az akkor archivált fotók között. A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal (OSA) kialakított együttműködés eredményeként a történelmi változásokat hozó 1989-es év eddig kevésbé ismert dokumentumai is hozzáférhetők lesznek az oldalon. Olvashatók lesznek a Kossuth és a Szabad Európa Rádió (SZER) adásainak leiratai, az MSZMP Politikai Bizottsága üléseinek jegyzőkönyvei, az állambiztonsági szolgálatok Napi Operatív Információs Jelentései, valamint a Magyar Televízió 2-es csatornájához érkezett nézői-hallgatói telefonok tartalmi összefoglalói.

Emellett hozzáférhetővé válnak azok az összefoglalók is, amelyekből megtudható, hogy milyen hallgatói megjegyzések érkeztek egykoron a müncheni SZER-stúdióba. (Ezeket a dokumentumokat mostanáig az OSA iratai között őrizték.) Ha töredékesen is, de fennmaradtak más rádiók - így az Amerika Hangja és a BBC magyar adásainak - leiratai, ezek szintén olvashatók az oldalon. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél szélesebb körből meríthessenek, a szerkesztők fotókat, videókat és a hozzájuk kapcsolódó élménybeszámolókat várnak - azaz bárki beszámolhat két évtizeddel ezelőtti emlékeiről. Ha nem hozzáférhetők a múlt dokumentumai, nem lehet tanulni belőlük - mondta az új szolgáltatás céljáról Lovas Zoltán szerkesztő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rendszerváltó archívum az MTI-től

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra