Múlt-kor.hu

Wehrmacht kincsvadászat

2002. augusztus 30. 11:15

A német háborús síremlékek kezelői figyelmeztetnek, hogy Oroszországban kincsvadászok fosztogatják a Wehrmacht katonai temetőket. A Wehrmacht katonák rendjelei, kitüntetései így jutnak végül a posztszovjet szuvenír piacra.

Ez még érintetlen
A német háborús sírokat fenntartó szervezet (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) szerint csak a Kaukázus térségében mintegy 100 temető 150 ezer német katonai sírja esett áldozatul a sírrablók fosztogatásainak.

A Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge egy adományokból élő a szövetségi kormányzat munkáját segítő humanitárius szervezet. Feladata a külföldön lévő német háborús sírok számontartása és gondozása. A szervezet 1,3 millió tagja és támogatója mellett szükség esetén a szövetségi kormányzattól is kap támogatást.

A szervezet 1946-ban kezdte meg munkáját és rövid idő alatt 400 háborús sírhelyet alakítottak ki Németország szerte. 1954 óta Konrad Adenauer, német kancellár megbízása alapján a külföldön található német katonai temetők felkutatásával és gondozásával is foglalkoznak. Európában és Észak-Afrikában kétoldalú megállapodások biztosítják működésük kereteit. Kelet Európában majdnem 3 millió német katona halt meg a második világháborúban, majdnem kétszer több mint a nyugati fronton.

Jelenleg 43 ország 640 katonai temetőjében 13 ezer alkalmi és 560 főállású alkalmazottal dolgoznak. A Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge legfőbb célja, hogy a minél szélesebb körben lehetővé tegye a múlttal való szembenézést, a háború és az erőszak következményeinek nyilvános megvitatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Wehrmacht kincsvadászat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra