Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Induláskor omlott össze az Europeana

2008. november 22. 16:29

A szerverek nem bírták az érdeklődők hatalmas rohamát, a számítógépes rendszer összeomlott, és elképzelhetőleg akár december közepéig elérhetetlenné vált az interneten Európa digitális multimédia-könyvtára, az Europeana.

<

A www.europeana.eu címen található portált csütörtökön indították ünnepélyes keretek közt. Az Europeana most, az induláskor több mint kétmillió "tételt" - könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket - tenne hozzáférhetővé az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve kulturális intézményeiből - ha bírná az iramot.

Az informatikai hátteret a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár lenne hivatott biztosítani, ám percekkel az indítás után kiderült, hogy alaposan elszámították magukat. Óránként ötmillió látogatót még képesek lennének kiszolgálni, de miután óránként 20 millióan próbáltak kattintani az Europeana internetes címére, világossá vált, hogy a számítógépes kapacitást nagyságrendekkel kell bővíteni.

Ez hetekig, akár december közepéig is eltarthat - közölték pénteken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Induláskor omlott össze az Europeana

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra