Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tiziano-festményekre gyűjtenek a brit múzeumok

2008. október 24. 10:31 MTI

Skócia nemzeti galériái, valamint a Londoni Nemzeti Galéria 100 millió fontot, azaz több mint 35 milliárd forintot szeretnének összegyűjteni Tiziano két festményének megvételére.

<

A Diana és Callisto, valamint a Diana és Aktaión című festmény jelenleg Sutherland hercegének a tulajdonában van, aki el akarja adni a reneszánsz mesterének e két remekművét. A képek 1556 és 1559 között születtek egy hat festményből álló mitológiai sorozat részeként, amelyet Tiziano II. Fülöp spanyol király számára festett. A Londoni Nemzeti Galéria a két Tiziano-festményt a reneszánsz legjelentősebb magánkézben lévő alkotásainak nevezte.

A szakértők a festményenkénti 50 millió fontos árat remek ajánlatnak tartják a két galéria számára, annak ellenére, hogy a tulajdonos jelentős adókedvezményben részesül, amennyiben Tiziano művei a nemzet birtokába kerülnek.

Nicholas Penny, a Londoni Nemzeti Galéria igazgatója bizakodó, azt reméli, hogy a december végi végső határidőig sikerül összeszedni a Diana és Aktaión megvételéhez szükséges összeget. A Diana és Aktaión egyébként jelenleg a Londoni Nemzeti Galéria időszaki kiállításán szerepel, ahol az Aktaión halála című Tiziano- festmény mellett látható. Utóbbit 1972-ben szerezte meg a galéria.

Amennyiben az üzlet létrejön, a galériáknak további három év áll majd a rendelkezésére, hogy kifizessék a vételárat, ám a pénzügyi válság kihat a gyűjtésre. "Nehéz időket élünk" - jegyezte meg Nicholas Penny. Amennyiben a pénzgyűjtési akció sikeres lesz, a képtárak további 50 millió fontért megszerezhetik a Diana és Callisto című festményt - a pénz 2012-ig kell kifizetni a tulajdonosnak.

"Amennyiben Sutherland herceg értékesíti a festményt, az óriási veszteség lenne a skóciai nemzeti galériák számára" - mondta Nicholas Penny, hozzátéve, hogy olyan megállapodást dolgoztak ki, amely szerint a tulajdonos igen kedvezményes feltételek mellett, jóval a piaci ár alatt adja el a képeket. Rubens 1610-ben festett képe, az Aprószentek lemészárlása (The Massacre of the Innocents) 2002-ben rekordáron, 49,5 millió fontért (17,5 milliárd forintért) cserélt gazdát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tiziano-festményekre gyűjtenek a brit múzeumok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra