Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rendhagyó tanórák 1956-ról

2008. október 19. 10:33

Gazdag programokkal készültek Hódmezővásárhelyen idén is a Nemzeti Emlékezet Hetére, ez a második alkalom, amikor az országban egyedülálló módon, egy héten át az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeznek az alföldi városban.

<

A programok többsége a diákoknak szól, a rendhagyó tanórákon a korszak tanúi tartanak előadást és beszélgetnek a fiatalokkal. Az iskolások Hódmezővásárhely történelmének olyan meghatározó személyeivel ismerkedhetnek meg, mint például Török Pál, aki az utolsó honvédként hagyta el a várost a második világháború idején, vagy Kertész Dezső, az 1956-os forradalom egyik helyi főszereplője. Előadást tart még Dulka Andor, a vajdasági Ürményházán élő történelemtanár az 1944-45-ös délvidéki megtorlásokról, valamint Szabó József hadtörténész, egyetemi tanár az Árpád-vonalról.

Szombaton a Gulág embertelen világáról hallhattak történeteket a tanulók Rózsás Jánostól, a nemrég elhunyt Nobel-díjas író Alexander Szolzsenyicin rabtársától és barátjától, illetve a vásárhelyi Szekeres Imre Gyulától, aki nyolc és fél éven át végzett kényszermunkát Vorkután, az Északi-sarkkörön túl. A programsorozat részeként november 4-én középiskolásoknak szerveznek az 56-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó történelemversenyt az Emlékpont konferenciatermében.

Az előzetes bejelentkezések alapján nemcsak helybéli, hanem a környező településekről érkező diákok is részt vesznek a programokon, az egyik szegedi középiskola például az Emlékpontban tartja 1956-os megemlékezését. Az iskolásoknak szóló programokon kívül nyilvános rendezvények is lesznek a Nemzeti Emlékezet Hetén: könyvbemutatók, filmvetítések is várják az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rendhagyó tanórák 1956-ról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra