Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titokzatos árkokat találtak a Kisalföldön

2008. október 14. 12:59

Két vagy három korból származó árokrendszert találtak Rábapatona mellett, az enesei elkerülő nyomvonalán zajló ásatáson. A régészek egyelőre csak találgatják, mikor és miért ásták ezeket - számolt be róla a Kisalföld.hu.

<

Másfél hónapja folyik a leletmentő régészeti feltárás Rábapatonánál, a 85-ös gyorsforgalmi út enesei elkerülő szakaszának majdani csomópontjánál, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai számára azonban egyelőre több a kérdőjel, mint a tény. Egry Ildikó ásatásvezető régész lapunknak elmondta: valóságos árokrendszerre bukkantak, amelynek feketéllő nyomvonala a főúton közlekedők számára is tisztán látszik. Biztosat még egyikről sem tudnak a szakemberek, de az valószínű, hogy két vagy három korszak lenyomatairól van szó.

Az egyik – a mai főúttal párhuzamosan futó – talán egy középkori út melletti vízelvezető lehetett. A másik – amely lekerekített sarkú négyszög formájú, 120–150 méter hosszú oldalakkal – a jelenlegi feltételezések szerint a parcellahatár szerepét töltötte be a római vagy a középkorban, de az is elképzelhető, hogy egy római katonai alakulat által kiásott, ideiglenes menettábor nyomaira bukkantak.

A legkülönösebb egy szabályos kör alakú, mintegy tíz méter átmérőjű árok: ez akár egy három és fél ezer éves halomsír – azaz mesterséges dombocskába ásott sír – maradványa is lehet. A rejtélyeket jövő tavasszal légi fotók készítésével kívánják megfejteni, a kelő vetés eltérő színárnyalatai ugyanis kirajzolhatják többek között az árkok folytatását is a fel nem tárt területeken.

Tovább a teljes cikkhez

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titokzatos árkokat találtak a Kisalföldön

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra