Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás az első világháború Nagy szökéséről

2008. szeptember 24. 11:55 The Guardian

Évtizedekkel azelőtt, hogy a szövetséges hadifoglyok kijátszották volna náci őreiket, az első világháborúban 29 tisztnek sikerült egy általuk ásott alagúton megszökni a német hadifogolytáborból - mutatja be a Londoni Háborús Múzeum új kiállítása.

<

Minden bizonnyal Nagy szökés volt ez is, bár Steve McQueen főszereplésével inkább a második világháborús változatot vitték filmvászonra. Az 1918-as menekülés történetét egy most megnyílt kiállítás dolgozza fel, a szeptember 30-án nyíló In Memoriam: Remembering the Great War című tárlat az első világháború befejezésének 1918. november 11-i, 90. évfordulójának állít majd emléket.

Terry Chapman, a múzeum vezető történésze szerint mindenki hallott már nagy szökésekről, de a többségnek fogalma sincs arról, hogy az első világháborúban is történtek hasonló esetek. A legrosszabb német hadifogolytábor Holzmindenben volt, amelynek biztonsága csak Colditzéhoz volt mérhető.

A Hanoverhez közeli terület, ahol 550 tiszt és 100 katona szolgált, 1917 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az ott őrzöttek csak az első hónapban 17-szer próbáltak megszökni, ám ezek a kísérletek egytől egyig sikertelennek bizonyultak. Novemberben a rabok alagútásásba kezdtek, hogy a tábor fala alatt áthaladva jussanak el a külvilágba. Nem dolgoztak egyedül, a tábor három német munkása is őket segítette: egy postás, egy, a munkásoknak fáklyákat szállító férfi és egy női gépíró, aki beleszeretett az egyik pilótába.

A fogvatartottak az egyik szobában alaposan felkészültek, és a német egyenruhák mellett hamis dokumentumokat is gyártottak maguknak. A munkások háromórás váltásokban dolgoztak, hármas csoportokban, eszközeiket a táborban elérhető tárgyakból alakították ki. A legnagyobb fenyegetés akkor érte az akciót, amikor új hadifoglyok érkeztek, akik a németek hallatára kérdezték meg tőlük, hogy egy alagutat építenek-e? A földalatti munkálatokat ennek ellenére nem fedezték fel, és kilenc hónappal később a menekülőút már közel 60 méter hosszú, és 1,8 méter belmagasságú volt.

1918 júliusában aztán 60-an szöktek meg rajta, ám közülük csak 29 fő jutott ki, mert a harmincadiknál beomlott az alagút. A németek közülük egy helyi földművesnek "köszönhetően", aki korábban riasztót szerelt a rozsföldjére, amin áthaladtak a szökevények, 19-et elfogtak és visszavittek a táborba. A maradék 10 katona azonban sikeresen semleges területre jutott, közel 3 nap alatt elérték a holland határt. A szökevényeket később V. György is kitüntette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás az első világháború Nagy szökéséről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra