Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták az olümpiai lóversenypályát

2008. július 25. 08:07

Radartechnológia segítségével német régészek reményei szerint sikerült felfedezni az ókori Olümpia lóversenypályáját, amelyen Néró császár csalással "érdemelte" ki a győztesnek járó babérkoszorút.

<

A hippodrom holléte Olümpia utolsó megmaradó rejtélyeinek egyike. Az egy kilométer hosszú lóversenypálya volt a legnagyobb építmény az olimpiai komplexumban, amely az i.e. 8. századtól mintegy 1200 éven át otthont adott az ókori `ötkarikás` játékoknak. Az olimpiát végül Theodosius keresztény császár tiltotta be, mint a pogány múlt jelképét.

A német régészek 1875 óta végeznek ásatásokat az ókori Olimpia területén, ám a lóversenypályát több méteres hordalék rejtegette az Alfiósz-folyó árterületén. Pauszániasz, 2. századi görög utazó és író szerint a hippodrom az olümpiai szentélytől keletre helyezkedett el. A szerző leírásában kitért a különleges "rajtgépre", valamint a pálya veszélyeire is, ahol nagyon sok fogathajtó szenvedett sérülést az éles kanyaroknak "köszönhetően".

Májusban német szakemberek Norbert Müllerrel, a mainzi Guttenberg Egyetem és Reinhard Senffel, az athéni Német Régészeti Intézet kutatójával az élen első ízben végeztek a területen geofizikai méréseket. Mint Norbert Müller a Reuters-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, a tudósoknak sikerült megtalálniuk a hippodrom helyére utaló első világos jeleket. Kielemezve az adatokat, felfedeztek egy hosszú, négyszögletes "struktúrát", amely megfelelt az ókori szerzők leírásának.

Néró, a véreskezű diktátor, aki nem mellesleg a görög kultúra szerelmese volt, i.sz. 67-ben vett részt az olimpiai játékokon. A császár megvesztegette a hivatalosságokat, akik két évvel elhalasztották az olimpiát, hogy a versenyek egybeessenek Néró Görögországi látogatásával. Az uralkodó a négylovas fogathajtáson tíz paripával vett részt, s annak ellenére győztesnek kiáltották ki, hogy a futam közben leesett a kocsiról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták az olümpiai lóversenypályát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra