Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Száguldás az ismeretlenbe

2008. június 24. 14:17

Wolfgang Schivelbusch Vasúti utazása régóta klasszikus munka - a Napvilág Kiadó gondozásában végre magyarul is kezünkbe vehetjük a könyvet.

<

A szerző a történészcéh egyik fenegyereke, aki mindig is kitűnt saját útjával és eretneknek számító gondolataival, amelyeket valódi kultúrtörténeti "leletei" ihlettek, és mindezzel mintát is szolgáltatott a kultúrtörténet-írás számára.

Az eredetileg 1977-ben megjelent könyv témája a 19. század egyik legfontosabb műszaki újítása, a vasút, amely nemcsak az ipari forradalom egyik hajtóereje volt, hanem felforgatta a mindennapok életét, és alaposan megváltoztatta az egyes országok politikai térképét is. A gazdasági élet és a háborúk a továbbiakban nem voltak elképzelhetők vasút nélkül, illetve tér és idő sem volt már ugyanaz, mint annak előtte.

A remek stílusban megírt könyv komoly hozzájárulás az iparosítás és gépesítés korai szakasza civilizációs folyamatának történetéhez. Korabeli reflexiókat és szépirodalmi példákat idézve kitér a vasút köré szerveződött terek problematikájára, a vasút hatására a városi térszervezésre, az építészet átalakulására. A szerző célja még, hogy összefüggésbe hozza a modern ember pszichés alkatában beállt változásokat az új technikai berendezések bevezetésével. Éppen e fáradozását illetően mutatkozik igen kiváló példának a vasút.

Az igencsak olvasmányos és szórakoztató formában megírt könyvet nagyon nehéz letenni, hiszen a technikai-technológiai fejlődéssel, és a vasút terjedésével egyre izgalmasabbá és összetettebbé válik a kép, amelynek szinte minden lehetséges aspektusát megismerhetjük. Felfedezhetjük a gőzgép megszületésének pillanatát, az első építkezések lázas momentumait, majd Stephenson rakétájának "száguldását", amely riadalmat és pánikot váltott ki a szemlélőkből. A kortársak egy része már ekkor is igen pesszimista volt, és a vasút felett érzett örömüket elnyomta a félelem, hogy ha kimerülnek az akkor még végtelennek tűnő szénkészletek, mi lesz az új találmány sorsa.

A vasúti utazás a demokrácia egyik szimbóluma is, hiszen a közös térben utazás társadalmilag egyenlősít - vélték a kor gondolkodói. Ez az idea aztán hamar megváltozott, hiszen az osztályrendszer bevezetésével mindenki a maga számára megengedhető költségen és színvonalon utazhatott egyik pontból a másikba. Érdekesség, hogy a fülkék bevezetésekor két komolyabb gyilkosság borzolta a nagyközönség kedélyeit, amelyek az utazás szabályainak újragondolása mellett egy közismert krimi írót is egy mára klasszikussá vált munka megírására ihlették.

A könyv igazi csemegékkel is szolgál: ilyen például a vasúti balesetek megjelenésének története, vagy akár a pályaudvar-építések története és mindennek urbanizációs hozadéka.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek, kiváló olvasmány lehet egy nyári utazásra.

Wolfgang Schivelbusch: A vasúti utazás története. A tér és az idő iparosodása a 19. században. Ford.: Laczházi Gyula. Napvilág Kiadó., Bp., 2008. 220 o. Ára: 2600 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Száguldás az ismeretlenbe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra