Múlt-kor.hu

Szigorúan titkosak a múmiák DNS-tesztjei

2008. június 3. 11:03

Igencsak furcsa körülmények között kerül sor arra a DNS-tesztre, amelynek során a következő napokban I. Thotmesz állítólagos múmiájának pontos identitását szeretnék meghatározni.

Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője szerint a teszteket azon az ismeretlen múmián végzik majd el, amelyet eredetileg a Luxorhoz közeli Királyok Völgyében találtak, és amit mostanáig I. Thotmesz (i.e 1506-1493) maradványainak hittek. Az egyiptomi szakértők emellett röntgennel is átvilágítják majd a múmiát, amely jelenleg is az Egyiptomi Múzeumban látható.

Kezdődhet a dinasztikus ki kicsoda

Az eljárás mostanra egyszerűvé vált, hiszen Egyiptomban végre elkészült az az 5 millió dolláros DNS-labor, amely a tervek szerint arra is alkalmas lehet, hogy akár az összes ismert múmia pontos identitását meghatározza. Ez persze nem lesz könnyű, hiszen a maradványokon már csak állapotuk miatt sem egyszerű hatásos teszteket végezni. Thotmesz vizsgálatát pénteken kezdik el majd el Kairóban, miután a múmia megérkezik Luxorból.

A vele készített interjúban Hawass arra nem tért ki, hogy pontosan milyen DNS-sel hasonlítják majd össze az állítólagos Thotmesztől vett mintákat. A hasonló tesztek egyébként igencsak rejtélyesek: a Hatsepszuton végzett vizsgálat jelentése még mindig nem nyilvános, és a többi teszt eredményét is zárolják - a kutatók nemzetbiztonsági okokra hivatkoznak. Bár ennek magyarázata igencsak homályos, az egyiptológusok szerint a titkolózás érthető, és egyfajta pánikot fejez ki, hiszen a tesztek nagyon sok pontos újraírnák az egyiptomi uralkodók elfogadott sorrendjét.

Hawass egyébként nagyon sokáig minden hasonló tesztet visszautasított, mondván a múmiák állapota nem teszi lehetővé a hasonló vizsgálatokat, és ha igen, akkor azt csak egyiptomi szakemberek végezhetik el. A főrégész az interjúban egyben pozitívan értékelte a Manchesteri Múzeum nemrég végrehajtott, sokak által kritizált lépését is. Szerinte "ez etikai kérdés volt", és a múzeum vezetése nagyon jól döntött, hiszen "senki sem szeretné, ha halála után több ezren bámulnák a meztelenül kiállított testét".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szigorúan titkosak a múmiák DNS-tesztjei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra