Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Díjazták a magyar kerttörténész terveit

2008. május 15. 16:00

Az Europa Nostra Örökségi Díj második helyezettje lett a Veszprém megyei Doba községben lévő somlóvári kastélypark kulturális örökségvédelmének tanulmánya.

<

A somlóvári projekt az idei egyetlen magyarországi Europa Nostra-díjazott; hazai tájépítész pedig először kapott ilyen elismerést. Az egy emeletes, klasszicista stílusú dobai Erdődy-kastély és csaknem 100 hektáros parkja az ország legjelentősebb műemlékei közé tartozik, noha ez ma alig ismert tény - tájékoztatta Alföldy Gábor az MTI-t.

Rámutatott: az épület és a park tervezője a 19. század elejének Európa-szerte híres francia építésze, Charles Moreau volt. Erdődy József gróf 1818-ban bízta meg a tervezéssel és építéssel, s az elkészült hatalmas angolparkról nem véletlenül írták akkoriban, hogy `az elsők közé tartozik az egész birodalomban`.

Alföldy Gábor - aki a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának a főkertésze is - elmondta: több hazai kastélypark megújításán is munkálkodik, így például Fertődtől Dégen át Füzérradványig. Ismertetése szerint a rangos európai díjat nyert pályamunkájának a Doba-Somlóvár, Erdődy-kastélypark: tudományos dokumentáció, valamint helyreállítási és gondozási javaslat címet adta.

A kerttörténész elmondta: több tucat kutatóhelyen - így például a bécsi, budapesti levéltárakban és a pannonhalmi apátsági könyvtárában - nézett utána, hogy miként is nézett ki a páratlan szépségű park az elmúlt 200 évben. Hozzátette: sokat köszönhet a Münchenben élő gróf Erdődy Lászlónak és számos dobai lakosnak is.

A terjedelmes pályaművet remélhetően könyvben is kiadják, de a legfőbb cél természetesen az, hogy a már eléggé elhanyagolt és elbozótosodott park visszanyerhesse egykori szépségét - hangsúlyozta Alföldy Gábor. Kiemelte: a parkot a majdnem 200 évvel ezelőtti létesítésekor rendkívül "rafináltan komponálták meg", négy tó is ékesítette a területet. A tájépítész utalt arra is, hogy az Erdődy grófok a magyar főúri családok körében a legnagyobb kertkedvelők voltak, több generációjuk telepített növényritkaságokat a parkba, s ezek közül néhány különleges példány még az elbozótosodott mai területen is fellelhető.

Alföldy Gábor elmondta azt is, hogy az épület - amelynek vagyonkezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, ingyenes használója pedig a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház -, nem tartozik az ország legrosszabb állagú főúri kastélyai közé, noha sok minden elpusztult már, s néhány 19. századi melléképületet az utóbbi 20-30 évben elbontottak. Fotókon azonban sok minden megvan - tette hozzá.

Felbecsülhetetlen értékű ingatlan-együttesről van szó, amelyre sok magánbefektetőnek "fáj a foga" - vélekedett Alföldy Gábor, hangsúlyozva azonban azt is, hogy a páratlan műemléki együttes nem eladható, ugyanis szerepel a kulturális örökség védelméről szóló törvény mellékletében, azaz nem adható ki az állam tulajdonából. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kórház tervezi a kastélyból való kiköltözést, s a közeljövő legfontosabb feladata az lesz, hogy az európai értékként jegyzett műemlékhez méltó funkciót találjanak. A nemzeti kincsnek számító somlóvári kastély és park kulturális örökségvédelmére kidolgozott koncepció megvalósítása azonban csak nagy összefogással lehetséges - mutatott rá a szakember.

Az Európai Bizottság múlt csütörtökön Brüsszelben hozta nyilvánosságra az Europa Nostra műemlékvédelmi díjak idei nyerteseit. Összesen 21 második díjat is kiosztottak, köztük a somlóvári Erdődy-kastélypark megőrzését célzó magyar erőfeszítésekért. Az 1978-ban alapított Europa Nostra-díj a műemlékvédelmi terület Oscar-díja. A több mint 500 tagszervezettel működő Europa Nostra hálózat célja az épített környezet egyensúlyának és fenntartható fejlődésének biztosítása.

A teljes nevén Europa Nostra Örökségi Díjat a kiemelkedő helyreállítások, a természeti értékek szakszerű megújítása és a történeti környezetbe illő új épületek létrehozásának jutalmazására alapította a szervezet. A díj 2002 óta egyben az Európai Unió hivatalos kitüntetése is a kulturális örökség megőrzésének területén. Az idei Europa Nostra-díjakat júniusban adják át a durhami katedrálisban rendezendő ünnepségen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Díjazták a magyar kerttörténész terveit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra