Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nukleáris támadástól féltették a brit teakészleteket

2008. május 8. 11:00

Az 1950-es években a britek egy esetleges atomtámadás esetén a leginkább attól tartottak, hogy elfogyhat a mindennapi teájuk.

<

A kormányzati illetékesek komoly készletek felhalmozásáról döntöttek, mert szerintük a teahelyzet akár súlyosra is fordulhat a háború után. `A fejadagok limitálása egyáltalán nem lehet megoldás a probléma kezelésére` - jelentették ki.

Odaveszett volna a mindennapi betevő tea is

A tervezés során az Élelmezésügyi Minisztérium London, Birmingham, Merseyside, Manchester és Clydeside városát jelölte meg egy hidrogénbomba-támadás esetleges célpontjaként, míg a hagyományos atombombát szerintük a következő célpontokra dobhatták volna: Tyneside, Teesside, Leeds, Sheffield, Hull, Derby, Southampton, Portsmouth, Bristol, Plymouth, Cardiff, Coventry és Belfast.

A helyszíneken igen komoly földalatti készleteket halmoztak fel, és a dokumentumok szerint "arra is fel kell készülni, hogy a második világháborús megoldások nem lesznek alkalmasak, hogy az előre jelzett körülmények során a kenyérellátást biztosítsák".

A kormányzati becslések szerint egy lehetséges atomtámadás során a teakészletek háromnegyede elpusztult volna, és egy 1955 áprilisi dokumentum is arra figyelmeztet, hogy a termonukleáris fegyverek használata új, és a korábbinál bonyolultabb élelemvédelmi problémákkal szembesíthet majd.

A kilátásokat azonban hamar rózsásra festették: a szakértők szerint a megfelelő készletek és teamennyiség felhalmozásával legalább a britek morálja jó állapotban maradt volna, és így büszkén nézhettek volna szembe azzal, ami rájuk vár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nukleáris támadástól féltették a brit teakészleteket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra