Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Terroristának tartják az amerikai hatóságok Nelson Mandelát

2008. május 7. 10:00

A szabadság nemzetközi szimbólumának számító, Nobel-békedíj nyertes Nelson Mandela az Egyesült Államokban a mai napig a kiemelt terroristák listáján szerepel.

<

Mandela és politikustársai azért szerepelnek a listán, mert pártjukat, a Dél-Afrikában ma is hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszust az 1970-80-as években a hatalmon lévő kormányzat terroristának bélyegezte. Más országok pedig, így az Egyesült Államok hamar átvették és alkalmazták ezt a terminológiát.

Az amerikai külügyminiszter, Condoleeza Rice szerint a helyzet igencsak "kínos", és ígéretet tett arra, hogy a Kongresszus hamarosan helyrehozza a hibát. Rice szerint a Szenátusnak jelenleg minden alkalommal speciális engedélyt kell kiadnia, ha a párt, vagy éppen a dél-afrikai kormányzat bármely tagja az Egyesült Államokba szeretne utazni. A szervezet tagjai közül már sokan szembesültek azzal, hogy megtagadták tőlük a vízumot, vagy éppen hossza kikérdezésre fogták őket a reptereken, amíg a követség be nem szerezte a szükséges papírokat.

A helyzet azonban megváltozhat: a szenátus nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága egy olyan törvényt terjeszt be, amely az ANC egykori és jelenlegi tagjait is levenné a terrorgyanús személyek listájáról. A törvény támogatói szerint erre már akár Mandela 90. születésnapja, azaz július 18-a előtt sor kerülhet majd.

AZ ANC egyébként nincs egyedül a listán, és olyan illusztris szervezetekkel szerepel együtt, mint a Hamász, vagy az IRA.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Terroristának tartják az amerikai hatóságok Nelson Mandelát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra