Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hasznosításra várnak a francia templomok

2008. április 28. 13:00

<

Lebontották volna a Notre Dame-ot is

Az azonban már mindenhol kiveri a biztosítékot, hogy néhány európai templomot mecsetté akarnak alakítani. Amikor tavaly Németországban muzulmán csoportok felvásároltak két templomot, a keresztény vezetők dührohamot kaptak. Az illetékesek szerint Franciaországban nem kell attól tartani, hogy muzulmánok használnák a lepusztult kápolnákat, mivel itt már jelenleg is 1500 mecset és imaház működik. Ezenkívül ezek a kis templomok főleg vidéken találhatók, ahol nincsenek nagy muszlim közösségek.

Lebontották volna

Most az angol megoldás lehet a legfőbb minta a francia döntés során. A templomok megőrzése viszont ott is igen sokba kerül: 2006-ban az Angol Örökség csoport 925 millió fontra (1,17 milliárd euróra) becsülte a legjelentősebb egyházi épületek helyreállításának költségét, amibe a kisebb templomok nem tartoznak bele. A francia gyakorlattal ellentétben a londoni Westminster apátságot és a Szent Pál székesegyházat csak borsos belépővel lehet megtekinteni. Más angol templomokban konferenciákat tartanak, megint mások pedig a nemzeti lottóalapnál pályáznak támogatásra.

1998-ban a Le Fief-Sauvin templom látványos lerombolása és rekonstrukciója például szolgált a többiek számára. A templomot dinamittal robbantották fel. Csak néhány festettüveg-ablakot hagytak meg, ami köré az új épületet emelték. Az ajtón egy hollywoodi stílusú fénykép emlékeztet a harangtorony felrobbantására. Ez a rombolás késztette Geste lakóit is arra, hogy hasonlóan cselekedjenek. A helyreállításhoz nem kaptak állami támogatást. A templom falai közben omladozni kezdtek, a falu lakóinak biztonsági hálót kellett készíteniük a leomló kövek ellen.

A templom egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentett, ezért a lerombolása mellett döntöttek, bár többen ellenzik a tervet. Az épület sorsa a helyi választásokon is téma lett. A lerombolás ellenzői ugyan veszítettek, de nem adták fel. Jean Woznica jogi úton kívánja megtámadni a polgármester döntését, mondván a templom nincs is olyan súlyos állapotban, és a polgármester által megnevezett 3 millió eurónál jóval kevesebbért is meg lehetne menteni. "Akik modern, melegebb és barátságosabb templomot akarnak oszlopok nélkül és szebb kilátással, azok ilyen megfontolásból a Notre Dame-ot is lebontanák?" - kérdezi Woznica.

A kérdés azonban nem mentes a nagy szólamoktól: egykor a Notre Dame-ot is meg kellett menteni. A 19. században olyan nyomorúságos állapotban volt, hogy Párizs elöljárói komolyan fontolóra vették a lebontását. Victor Hugo is azért írta meg a Notre-Dam-i toronyőr című művét, hogy felhívja a figyelmet a székesegyház siralmas állapotára. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hasznosításra várnak a francia templomok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra