Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A náci megszállás mindennapjairól vitáznak Párizsban

2008. április 23. 12:00

A német megszállás idején készült fotókból álló kiállítás heves vitákat váltott ki a francia fővárosban, mivel egyesek szerint túlságosan is rózsás képet fest.

<

Christophe Girard párizsi polgármester-helyettes egyenesen bezáratná André Zucca fényképeinek tárlatát, hacsak a szervezők a kiegyensúlyozottság érdekében nem mutatják be a II. világháborús főváros mindennapjainak kevésbé napos oldalát is. `Hányingerem van attól, hogy nincsen elég világosan elmagyarázva: ez náci propaganda... Jelenlegi állapotában a kiállítás történelmi revízió` - mondta Girard a Reuters hírügynökségnek.

A Párizsiak a megszállás idején című, 270 színes fotográfiából álló tárlat valóban nagyobb hangsúllyal mutatja be az örömöt, mint a vasalt csizmák csattogását - ez a helyettes polgármester szerint pedig egyáltalán nem helyénvaló egy olyan városban, amelynek kollektív emlékezetében még mindig fájdalmas emlék a német megszállás. "Azt tervezzük, hogy megvitatjuk a kérdést történészekkel, és ha van lehetőség változtatásra, akkor megmentjük a kiállítást. De ha nincs, akkor valóban szívesebben venném, ha bezárnák" - szögezte le Girard.

Noha a megszállt Párizsban tilos volt fényképezni, Zucca a Signal című német propagandalap megbízásából dolgozhatott a városban. Képein egy hölgy sétál az elegáns bevásárlóutcában, fiatal pár enyeleg, vidám család lóversenyen izgul - a nyugodt élet jelenetei egy megszállt városban.

Sokan úgy gondolják, hogy André Zucca kollaboráns volt, ez azonban nem vette el párizsiak tömegének a kedvét attól, hogy megtekintsék a városi könyvtárban kiállított gyűjteményt. A bejáratnál egy felirat magyarázza el, hogy a képek egy olyan háborús Párizst mutatnak be, amelyet az utóbbi 60 évben nemigen láthattak a franciák, ez pedig Zucca nácikhoz fűződő kapcsolatának gyümölcse.

A képeken gyéren tűnnek fel német katonák, de a kegyetlen valóság azért - ha ritkán is - beszivárog: zsidók sárga csillaggal a mellükön, és a hivatalos falragaszok is azonnali kivégzéssel fenyegetik az ellenállókat és fegyvereseket. A szervezők a történelem sötét időszakából származó értékes, noha elferdített igazságú pillanatfelvételeiből álló anyagot Zucca leszármazottaitól vásárolták.

"Számomra André Zucca nagyszerű fotográfus. Művészien fényképezte a várost és a benne élőket az 1940-t követő években, a kompozíciói kiválóak" - mondta Jean Baronet, a kiállítás kurátora a Libération című napilapnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A náci megszállás mindennapjairól vitáznak Párizsban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra